Madrid

Joan Mesquida, de la Direcció General de Policia a la Secretaria d'Estat de Turisme

La primera reunió del nou Consell de Ministres, aquest dilluns a la tarda, ha servit per definir una mica més el nou gabinet Zapatero. S'han creat secretaries d'Estat noves, com les de Cooperació Territorial, la de Lluita contra el Canvi Climàtic i la de Medi Rural i Aigua. D'entre els noms propis, destaca que Joan Mesquida deixarà la direcció general de la Policia i la Guàrdia Civil per ocupar-se de la Secretaria d'Estat de Turisme. Tot apunta també que Bernardino León, fins ara secretari d'Estat d'Afers Estrangers, serà el nou secretari general de la Presidència, és a dir, un dels col·laboradors més pròxims de Zapatero. Els ministres també s'han fet la foto de família, després d'haver promès al matí els càrrecs davant el rei.

Actualitzat

Les nou ministres i els vuit ministres que s'estrenen en el govern espanyol han promès el càrrec davant del rei i de les màximes autoritats de l'Estat en una cerimònia que s'ha celebrat al palau de La Zarzuela. Entre les autoritats presents hi havia la reina; el president del Congrés, José Bono; el del Senat, Javier Rojo; la presidenta del Tribunal Constitucional, María Emilia Casas, i el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Francisco José Hernando.

El primer ministre que ha promès el càrrec davant d'un exemplar de la Constitució ha estat el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, que ha donat fe de l'acte de promesa com a notari major del regne. Després de Bermejo, han promès el càrrec els dos reelegits vicepresidents, María Teresa Fernández de la Vega i Pedro Solbes, i els han seguit Miguel Ángel Moratinos, titular del departament més antic, i els titulars de la resta de ministeris, entre ells Carme Chacón, al capdavant de Defensa, i Celestino Corbacho com a ministre de Treball i Immigració. Tots els integrants del nou govern han optat per la fórmula de la promesa en lloc del jurament.

Arrenca el nou govern

Més tard, s'ha fet el traspàs de carteres i la presa de possessió dels titulars dels ministeris on hi ha hagut un relleu dels responsables. La ministra d'Agricultura, Elena Espinosa, que ara també assumeix la cartera de Medi Ambient, ha pres possessió del càrrec anunciant que tindrà com a prioritat garantir l'abastiment d'aigua a totes les comunitats autònomes.

La nova ministra d'Igualtat, Bibiana Aido, ho ha fet amb un discurs en què ha deixat clar que la lluita contra la violència de gènere serà una de les seves prioritats. Des del seu departament, Aido també ha manifestat que impulsarà el progrés social. Acompanyada per la vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, i per la ministra d'Administracions Públiques, Elena Salgado, Mercedes Cabrera ha pres possessió de la cartera d'Educació, Política Social i Esport en un acte on ha recordat que ara és moment de posar en pràctica les lleis aprovades durant l'anterior legislatura. En aquest sentit, Cabrera ha destacat que s'ha d'aconseguir un nou model de progrés i creixement basat en una educació de qualitat i que s'han de consolidar els drets essencials de tots els ciutadans.

Corbacho, ministre de Treball i Immigració

Un altre dels nous ministres que ja ha assumit la cartera és el titular de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, que ho ha fet davant del vicepresident econòmic, Pedro Solbes; la ministra d'Administracions Públiques, Elena Salgado; la consellera de Treball, Mar Serna; els màxims representants dels sindicats i de la patronal, a més de diputats i diputades, així com del número 2 del PSOE, José Blanco. En les seves primeres paraules com a ministre, Corbacho ha dit que se sentia com un company més dins del ministeri i ha manifestat que els problemes s'han d'entendre com a reptes per poder governar i resoldre'ls en un futur. Durant el traspàs, l'exministre Jesús Caldera li ha dit que compti amb ell com a primer col·laborador.

La nova ministra Beatriz Corredor, que ha rebut de mans de Carme Chacón la cartera del Ministeri d'Habitatge, s'ha compromès a impulsar consensos per arribar a un pacte estatal per a l'habitatge en la seva presa de possessió. Per la seva part, la titular de Defensa s'ha estrenat com a ministra passant revista a les tropes davant de la cúpula militar, encapçalada pel cap de l'Estat Major de la Defensa, Félix Sanz Roldán. Carme Chacón, la primera dona que assumeix el control polític de l'exèrcit, passa revista acompanyada pel seu antecessor, José Antonio Alonso, el nou portaveu del grup socialista al Congrés.

Cristina Garmendia, donostiarra de 46 anys, s'ha posat al capdavant del Ministeri de Ciència i Innovació assumint competències de sanitat i educació, com la investigació i les universitats. Amb el suport de la cúpula del socialisme basc, Patxi López i Ramon Jaúregui, Garmendia ha dit que la investigació espanyola mereix un reconeixement que no té.

Un altre dels nouvinguts, Miguel Sebastián, de 51 anys, substitueix Joan Clos al capdavant del Ministeri d'Indústria. El seu nomenament, juntament amb el de Garmendia, significa un reforçament de l'àrea econòmica per impulsar la productivitat. Sebastián va protagonitzar enfrontaments amb el vicepresident Solbes la legislatura passada, quan dirigia l'oficina econòmica de Presidència.

Els ministres que per primer cop s'asseuran al Consell de Ministres són Celestino Corbacho, com a ministre de Treball i Immigració; Beatriz Corredor, com a ministra d'Habitatge; Bibiana Aído, com a ministra d'Igualtat; Cristina Garmendia, com a ministra de Ciència i Innovació, i Miguel Sebastián com a ministre d'Indústria, Turisme i Comerç.

Caldera, "encantat" amb la nova tasca

A la primera compareixença després del consell de ministres, María Teresa Fernández de la Vega ha assegurat que l'exministre de Treball, Jesús Caldera, està "encantat" amb la tasca que se li ha encomanat de crear un laboratori d'idees del PSOE, a l'estil de la FAES del PP. Sobre el suposat malestar entre Zapatero i Caldera, la vicepresidenta i portaveu s'ha limitat a dir que no comentaria "especulacions que no es corresponen amb la realitat" i que Zapatero considera que "la seva labor [de Caldera] serà més eficaç" en aquest "think tank".

De la Vega també ha tallat d'arrel les especulacions sobre les discrepàncies entre Pedro Solbes i Miguel Sebastián, amb l'argument que el vicepresident econòmic dirigeix un equip "magnífic i potent". Perquè no en quedés cap dubte, ha afegit: "No vegin el que no hi ha".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut