Primer pla del rector electe de la UB, Joan Elias, durant la primera roda de premsa el 2 de desembre de 2016 (horitzontal)..
Primer pla del rector electe de la UB, Joan Elias, durant la primera roda de premsa el 2 de desembre de 2016 (horitzontal)..

Joan Elias proposa reformar el sistema de finançament de les universitats per evitar que ''castigui'' la UB

ACN Barcelona.-Aprovar els pressupostos serà un dels primers tràmits del nou rector de la UB, Joan Elias. En els comptes, haurà de gestionar una rebaixa d'1,5 MEUR en la subvenció pública, malgrat que els pressupostos preveuen 46 MEUR a Universitats. És en aquest sentit, que Elias es mostra crític amb el sistema de finançament perquè considera que no és ''raonable'' que ''castigui'' a la UB amb els resultats que obté i proposa modificar-lo per evitar-ho. Elias també és favorable a abordar una rebaixa de taxes en un futur ''raonablement immediat'' sempre i quan les universitats no rebin menys diners, però condemna accions reivindicatives com les que han protagonitzat un grups d'estudiants ocupant la Secretaria.

Tancar els pressupostos amb què l'actual equip de la Universitat de Barcelona està treballant serà una de les primeres gestions que haurà d'encarar el rector electe Joan Elias. Elias però, per qüestions de calendari, no confia en poder-ho fer abans d'acabar l'any, ja que provablement fins el dia 19 de desembre no pren possessió del càrrec. D'aquests comptes, el nou rector en destaca la davallada, en 1,5 MEUR, del finançament públic que rebrà la Universitat respecte l'any passat, malgrat que el pressupost total que rebran les Universitats creix en 46 MEUR. Per aquest motiu, com a rector, Elias vol abordar amb la Generalitat un canvi de model de finançament perquè no considera ''raonable'' que amb els resultats que obté la UB i el lideratge que exerceix en l'àmbit català i l'espanyol, el sistema la ''castigui'' d'aquesta manera ja que els criteris objectius a partir dels quals s'atorga més o menys finançament, no els ajuden. Són aquestes variables les que Elias considera que s'han de modificar si el Govern vol apostar per la UB. Amb aquests pressupostos, Elias assegura que el capítol 1 no es veurà afectat i per tant, la rebaixa haurà de limitar les polítiques que es puguin prendre l'any vinent. Les prioritàries, per Elias, són per exemple, l'estabilització de la modificació de les estructures de la UB. Per Elias, en alguns casos s'ha fet de manera immillorable, com a Matemàtiques, però en canvi, creu que s'ha de resoldre el ''terratrèmol'' d'Humanitats, on hi ha a molts ''temes calents'' pendents en aquesta reforma de les estructures. Elias també vol que els estudiants participin més en la gestió de la Universitat i per això vol obrir nous canals de comunicació, a través de les noves tecnologies, que permetin recollir més fàcilment la informació que emeten els estudiants i facilitar la seva implicació a la gestió dels centres,. Precisament, Elias ha rebut molt suport del col·lectiu estudiant en aquests comicis i ho justifica perquè creu que la seva candidatura era de ''renovació''. Taxes i reivindicacionsElias també és partidari d'una rebaixa de les taxes que paguen els estudiants, sempre i quan, es garanteixi que la universitat no veu reduït el seu pressupost. En aquest sentit, creu que s'ha de treballar perquè la davallada del 30% sigui una realitat en un termini ''raonablement immediat'' però en canvi, critica les accions reivindicatives dels estudiants com la que han protagonitzat aquesta matinada amb l'ocupació de la Secretaria d'Universitats. Per això ha recalcat que ''compartim reivindicació'' però condemna l'ocupació.

Anar al contingut