"Jo vaig fer possible l'1-O": homenatge als nord-catalans que van amagar les urnes

En un acte a Illa, s'ha volgut agrair la feina dels voluntaris de la Catalunya Nord que van amagar i repartir les urnes i les paperetes del primer d'octubre

Actualitzat

A la població d'Illa, al Rosselló, es van amagar i es van distribuir les 10.000 urnes que es van fer servir l'1 d'octubre. També s'hi van imprimir part de les butlletes que es van fer servir a la votació

L'ANC ha convocat en aquesta població de la Catalunya Nord un dels actes de commemoració del quart aniversari del referèndum.

Un acte en què s'ha volgut reivindicar el paper que van tenir els voluntaris que, des de la Catalunya Nord, van fer possible la votació el 1-O.

Alguns dels voluntaris que van fer possible que paperetes i urnes arribessin als col·legis electorals l'1-O
Alguns dels voluntaris de la Catalunya Nord que van fer possible que paperetes i urnes arribessin als col·legis electorals l'1-O

Carles Puigdemont, que ha intervingut en vídeo a l'acte, i ha agraït a la Catalunya Nord "fer possible l'1 d'octubre". Ha dit que va ser una "victòria històrica del poble de Catalunya" contra l'estat espanyol "que va fer absolutament tot per impedir que es realitzés la jornada". Malgrat això, ha recordat Puigdemont, "va haver-hi urnes, paperetes i la gent va anar a votar" i ha dit que aquesta és, mirat amb la perspectiva d'aquests quatre anys "una de les grans lliçons que ens deixa l'1-O, que cobra més valor i és una gran lliçó pel futur."

Puigdemont ha reclamat recuperar "un camí de confrontació amb intel·ligència" i ha dit que l'independentisme no pot defallir en aquest propòsit "perquè és el que més feliç faria l'estat espanyol".

 

A l'acte han participat l'aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie i el president de l'AMI, Jordi Gaseni. També hi han assistit dirigents de Junts com Jordi Turull, Jordi Sànchez i Laura Borràs.

Jordi Cuixart ha reivindicat que l'1-O "no és de ningú en concret i és un patrimoni que no ens hem de deixar manllevar". Cuixart ha reclamat "més que mai unitat als nostres representants polítics". Una unitat imprescindible, ha dit, "si volem avançar", perquè res no pot aturar la voluntat del poble de Catalunya:

"Ho podem tornar a fer i ho podem fer millor. No hi ha presó, ni exili, ni operació d'estat que pugui aturar el poble de Catalunya perquè l'1-O vam demostrar que ho podem fer si ho volem. Ho tornarem a fer tantes vegades com sigui necessari".

A la part final de l'acte, els voluntaris que va participar en el repartiment de les urnes les han tornat a agafar i, simbòlicament, les han portat fins a l'exterior, on els esperaven diversos cotxes. Un cop als cotxes s'han dirigit cap a la frontera i des d'allà cap a Figueres, on hi haurà la segona part de l'acte de commemoració de l'aniversari de l'1 d'octubre.

 
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut