Jess Wade, la física britànica que ha escrit 1.800 biografies de científiques a la Viquipèdia

El seu objectiu és donar visibilitat i atorgar el reconeixement que mereixen a dones científiques ignorades

RedaccióActualitzat

Fa cinc anys que cada nit introdueix referències de científiques a la Viquipèdia. Més de 1.800 noms de dones que destaquen per la seva recerca i no han estat prou reconegudes o directament ignorades. Es diu Jess Wade i és una física investigadora molt influent al Regne Unit.

"Dediquem molts esforços perquè més nenes i dones joves s'interessin per la ciència, però no fem res per celebrar i honorar les increïbles científiques que tenim i vull posar de la meva part per explicar la seva història", assegura en declaracions a TV3.

"Hem estat molts anys parlant dels problemes, ara és hora de solucionar-los."

Tot va començar quan va descobrir que una de les seves científiques de referència, Kim Cobb, no era a la Viquipèdia: "És un fenomen absolut en l'estudi de l'impacte de la humanitat en el canvi climàtic i no hi era".

I va començar introduint el seu perfil en el catàleg de l'enciclopèdia en línia, on assegura que prop del 90% de les persones que l'editen són homes i majoritàriament blancs.

Després, va veure que també hi faltaven noms tan destacats com Gladys West, determinant per inventar del sistema GP; June Lindasay, amb avenços sobre l'ADN, o Ijeoma Uchegbu, especialista en nanotecnologia farmacèutica.

Wade, amb el seu ordinador, des d'on ha publicat gairebé 1.800 biografies de científiques
Wade, amb el seu ordinador, des d'on ha publicat gairebé 1.800 biografies de científiques (CCMA)

I entre les seves entrades, una catalana: Maria Escudero Escribano, que forma part de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia.

Assegura que, quan va començar a introduir perfils, en la versió anglesa de la Viquipèdia, per cada 100 biografies, només 17 eren de dones. Ara, el percentatge ha crescut al 28%, diu. A l'edició en català, les biografies femenines només suposen el 20% del total.

I quan es donarà per satisfeta? "Mentre jo escric pàgines sobre dones, la gent escriu pàgines sobre homes, així que no puc parar". "Seguiré fins que quan busqui una dona increïble, la trobi", afirma.

"Cal que el món de la ciència sigui més equitatiu i inclusiu"

A Wade, que és a la llista de les 50 dones científiques més influents del Regne Unit, també la conviden ara a molts congressos i conferències. El problema és el motiu pel qual la conviden. "A vegades et preguntes: em valoren perquè soc una dona científica o només perquè soc una dona? És terrible. Però penso que no puc perdre les oportunitats i hi vaig", respon.

"És una gran oportunitat per trobar persones noves amb qui col·laborar. Així que penso que, malgrat que hi hagi aquest biaix i aquesta injustícia, he de treballar fer revertir-ho".

Jess Wade va estudiar i treballa a l'Imperial College de Londres. Està especialitzada en espectroscòpia i actualment treballa en la recerca de nous materials per fer dispositius electrònics més sostenibles, "que respectin el medi ambient i siguin més eficients", explica.

Una Viquimarató de dones científiques

Justament, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, que se celebra l'11 de febrer, aquest dilluns, dia 13, es fa la setena edició de la Viquimarató.

Està impulsada pel Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) en col·laboració amb l'espai Viquidones de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l'Amical Wikimedia.

Serveix per fer augmentar i per millorar els articles sobre dones científiques a l'enciclopèdia col·laborativa, en qualsevol idioma, amb el suport de personal expert.

 

ARXIVAT A:
CiènciaFeminisme
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut