París

Jean-François Copé es converteix en el nou president de la UMP, sense que Fillon reconegui la derrota

L'altre candidat, l'exprimer ministre François Fillon, ja ha dit que no reconeix aquests resultats. fet que podria marcar l'inici d'una fractura de la dreta francesa.

Actualitzat
Jean-François Copé, l'actual secretari de la UMP, el partit del centredreta francès, ha estat proclamat guanyador de les eleccions internes a la presidència de la formació. Copé ha derrotat l'exprimer ministre François Fillon per només 98 vots.

Després de les votacions de diumenge hi va haver una certa confusió perquè els dos candidats es van proclamar guanyadors i van denunciar diverses irregularitats. Això va fer que la Comissió d'Organització i de Control de les Operacions Electorals (COCOE) hagués de fer nombroses verificacions. El president d'aquest organisme, el senador Patrice Gélard, ha reconegut que s'han produït "alguns errors", però s'ha optat per no anul·lar el vot de cap de les federacions.

Després de conèixer la seva proclamació, Jean-François Copé ha enviat un missatge d'unitat a tots els membres de la UMP -li hagin donat suport o no- per "reconstruir la família" i "plantar cara a la política nefasta" del president francès, el socialista François Hollande. Copé ha reconegut "tensions personals" en les últimes hores, però ha animat a tots a superar-les. "El que ens uneix és infinitament superior a allò que ens separa. Els nostres adversaris estan a l'esquerra", ha afirmat. La primera fita que es fixa la nova direcció és guanyar les eleccions locals que tindran lloc a França el 2014.

Aquest missatge semblava clarament dirigit al gran perdedor, l'exprimer ministre François Fillon, que ja ha dit que no reconeix aquests resultats. Això podria marcar l'inici d'una fractura de la dreta francesa.

El nou president de la UMP té 48 anys i és alcalde de la localitat de Meaux, propera a París, i també diputat de l'Assemblea Nacional. Després d'haver passat per diversos ministeris del govern de Jaques Chirac, Jean-François Copé va abandonar l'executiu després de la victòria de Nicolas Sarkozy el 2007 i va passar a presidir el grup parlamentari dels conservadors al Parlament. El 2010 va abandonar aquest lloc per passar a ocupar la secretaria general de la UMP, màxima posició dins del partit. La presidència va quedar vacant quan Sarkozy va marxar de l'Elisi.

Amb aquesta proclamació, Jean-François Copé es converteix en el tercer president de la UMP. La formació va ser creada per Jaques Chirac el 2002 entre les dues voltes de les eleccions presidencials d'aquell any, reunint a diverses formacions de dreta i de centre-dreta.

El primer a presidir el partit va ser l'exprimer ministre Alain Juppé, que va deixar el càrrec després de ser condemnat per un cas de corrupció i va ser substituït de forma interina per l'alcalde de Marsella, Jean-Claude Gaudin. Nicolas Sarkozy li va prendre el relleu.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut