El primer ministre de Luxemburg, Jean-Claude Juncker.
L'exprimer ministre de Luxemburg, Jean-Claude Juncker. (Foto: Reuters)
Luxemburg

Jean-Claude Juncker revalida la seva victòria a Luxemburg, tot i l'escàndol amb els serveis secrets

Els resultats parcials de les eleccions a Luxemburg donen la victòria als democristians del primer ministre Jean-Claude Juncker. El partit perd suports, però continua guanyant amb més del 33% dels vots. Només recula tres escons, però podria perdre el govern per una coalició de l'oposició.

RedaccióActualitzat

La credibilitat del líder democristià Jean-Claude Juncker es manté a Luxemburg. Els ciutadans del Gran Ducat li han tornat a donar la victòria a les eleccions, malgrat els escàndols amb els serveis secrets que van esquitxar el final del seu mandat i el van obligar a dimitir. Això sí, la seva continuitat en el càrrec perilla.

L'CSV de Juncker ha guanyat els comicis amb el 33,4% dels vots, segons els resultats parcials. Això suposa 23 dels 60 escons del parlament, només tres menys que els que tenia quan va dimitir.

El gran beneficiat dels comicis és el partit liberal DP, que guanya quatre escons i se situa com a segona força amb 13, empatat amb el partit socialista, LSAP. Els socialistes eren els socis de govern de Juncker i van forçar la seva caiguda per l'escàndol de la intel·ligència.


El final del regnat democristià?

Els Verds obtenen sis diputats, un menys. Els resultats encara no són definitius, però, si es confirmen, l'aritmètica parlamentària pot fer molt de mal a Juncker. Junts, socialistes, liberals i verds sumen 32 escons, majoria absoluta.

Aquesta possibilitat és un fet inèdit perquè el partit de Juncker ha governat de forma gairebé ininterrompuda el país des del final de la Segona Guerra Mundial. El mateix Juncker portava 18 anys de primer ministre.

Al juliol, Juncker va perdre la confiança dels seus socis al govern arran de les irregularitats detectades als serveis secrets del país, entre les quals hi ha escoltes il·legals i malversació de fons.

Anar al contingut