Brussel.les

Jean-Claude Juncker agafa el relleu a Durao Barroso en la presidència a la Comissió Europea

El nou executiu hereta reptes com la recuperació econòmica, l'encaix del Regne Unit i les relacions amb Rússia.

RedaccióActualitzat

El relleu a la Comissió Europea es fa avui efectiu. Jean-Claude Juncker agafa el relleu al també conservador Durao Barroso, que ha ostentat el càrrec de president en els últims 10 anys. El nou executiu hereta reptes com la recuperació econòmica, l'encaix del Regne Unit i les relacions amb Rússia.

José Manuel Barroso s'acomiadava dimecres de la premsa amb un poema d'un autor portuguès:

"Torna a començar, si pots, sense angoixes i sense pressa."

Barroso ha aprofitat les últimes ocasions per reivindicar-se, davant les veus més crítiques que han caricaturitzat la seva Comissió com un simple secretariat al servei de les polítiques d'Alemanya:

"Caps d'estat i de govern em van dir que potser seria millor que Grècia deixés l'euro. I jo vaig dir que no, que Grècia no havia de marxar."

Shada Islam delCentre d'Estudis Amics d'Europa ha criticat el mandat de Barroso i ha dit:

"La Comissió podria haver estat més ambiciosa o atrevida, però eren temps molt difícils que requerien construir consensos, treballar junts. I amb una cancellera alemanya amb molt poder."

Com passa a tota capital quan hi ha relleu en el poder, en els darrers dies Brussel·les ha castigat Barroso amb una certa indiferència, malgrat els actes protocol·laris. Jean-Claude Juncker assumeix la presidència amb la promesa d'elevar el perfil polític de la Comissió encara que no serà fàcil.

Durant els pròxims cinc anys, Juncker haurà de fer front a problemes de gran envergadura, com l'estancament econòmic dels grans motors d'Europa, les tensions antieuropees al Regne Unit o les relacions amb Rússia.

La màxima prioritat és impulsar el creixement de l'economia però, de moment, sense estratègia clara, com apunta Joaquín Almunia, un dels comissaris que pleguen:

"Tenim un problema molt greu de creixement i jo no veig encara una estratègia coherent per a aquest creixement."

Abans de Nadal, Juncker preveu rellançar l'economia amb un paquet d'estímuls xifrat en 300 mil milions d'euros.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut