Javier Miler, celebrant els resultats (Reuters/Agustin Marcarian)

Javier Milei, d'extrema dreta, guanya les eleccions a l'Argentina per un gran avantatge

El país enterra el peronisme després que el candidat ultraliberal hagi guanyat les eleccions presidencials per més d'onze punts d'avantatge sobre el seu rival, el fins ara ministre d'Economia, Sergio Massa

RedaccióActualitzat

L'Argentina tindrà un president d'extrema dreta. El país gira full al peronisme de la mà de l'economista ultraliberal Javier Milei, que ha guanyat les eleccions presidencials per més d'onze punts d'avantatge sobre el seu rival, el candidat peronista i actual ministre d'Economia, Sergio Massa.

Una gran distància que desmenteix el resultat ajustat que vaticinaven les enquestes.

Milei ha sabut aprofitar el descontentament de l'electorat davant la profunda crisi econòmica que travessa el país.

Avui mateix es reunirà amb el president del país en funcions, Alberto Fernández, per iniciar el procés de transició.

Milei, que ha obtingut més del 55% dels vots, enfront del 44% de Massa, ha celebrat davant els seguidors el seu triomf i ha dit que "avui comença la fi de la decadència i la reconstrucció del país":

"La situació a l'Argentina és crítica. Els canvis que necessita el país són dràstics. No hi ha lloc per al gradualisme ni per a la tebiesa ni mitges tintes."

Massa reconeix la derrota

Massa, el candidat oficialista de centreesquerra, no ha trigat gens a reconèixer la derrota i felicitar el seu rival:

"Òbviament, els resultats no són els que esperàvem. M'he comunicat amb Javier Milei per felicitar-lo i desitjar-li sort."

El president sortint, Alberto Fernández, també ha reconegut el veredicte popular i ha dit que desitja començar una transició ordenada amb qui serà el seu successor.

Javier Milei assumirà la presidència el 10 de desembre.

Sergio Massa era el candidat oficialista (EFE/Martin Campaya)
 

La participació més baixa en 40 anys

La jornada electoral s'ha desenvolupat sense incidents destacables, després d'una campanya llarga i tensa.

La participació ha estat del 76%, la més baixa des del retorn de la democràcia al país fa 40 anys.

Tot plegat, en unes eleccions marcades per la inflació interanual del 142%, i pel fet que el 40% de la població està per sota del llindar de la pobresa.


Trump i Abascal ho celebren

Les felicitacions han arribat d'arreu del món. Entre aquestes, les dels presidents del Brasil, Lula da Silva; de Colòmbia, Gustavo Petro, i de Xile, Gabriel Boric, tots ells d'esquerres.

El colombià Petro ha dit a través de les xarxes que el resultat és una trista notícia per a l'Amèrica Llatina:


Lula, a qui Milei va acusar de corrupte durant la campanya, ha desitjat bona sort i èxits al nou govern sense citar pel seu nom el guanyador.


Tot el contrari que l'expresident brasiler Jair Bolsonaro, que ha celebrat el triomf de Milei dient que l'esperança torna a brillar a l'Amèrica Llatina.


A Espanya, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha felicitat Milei i ha remarcat que s'obre un camí de futur per als argentins.


Els Estats Units, a través del seu ambaixador a Buenos Aires, l'han felicitat i l'han convidat a treballar plegats en àmbits com l'economia, la protecció dels drets humans i la lluita contra el canvi climàtic.

També ho ha celebrat l'expresident nord-americà Donald Trump dient que el seu triomf farà l'Argentina gran una altra vegada.


Una altra felicitació ha estat la del secretari general de l'Organització dels Estats Americans, Luis Almagro, que ha expressat la voluntat d'estrènyer lligams amb el president electe.

ARXIVAT A:
ArgentinaJavier Milei
Anar al contingut