Jaume Figueras (CCMA)

Jaume Figueras, presentador de l'històric "Cinema 3", premi Gaudí d'honor

És el primer cronista cinematogràfic que rep la màxima distinció del cinema català

Òscar CostaActualitzat

Després de seixanta anys dedicant-se a transmetre la seva passió pel cinema, ara és el cinema qui li retorna l'homenatge. L'Acadèmia del Cinema Català ha distingit Jaume Figueras amb el Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2023 per "la seva importància com a cronista, a través de la qual ha contribuït com pocs a la generació de vocacions cinematogràfiques d'aquest país".

El director i presentador de l'històric "Cinema 3" rebrà el guardó honorífic --el màxim reconeixement del cinema català-- a la gala dels Premis Gaudí, el 22 de gener a la Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Figueras és, d'aquesta manera, el primer cronista cinematogràfic que rep aquesta distinció, fins ara atorgada en exclusiva a professionals del setè art com Montserrat Carulla, Pere Portabella, Carme Elías o, l'any passat, el director de fotografia Tomàs Pladevall.

El premi reconeix la trajectòria de qui va ser director i presentador del programa "Cinema 3" de Televisió de Catalunya durant 26 anys, amb un estil desenfadat que va demostrar com l'humor pot ser totalment compatible amb el rigor i la credibilitat informativa.

En el seu currículum professional també hi destaca haver estat cinc dècades amagat darrere el personatge de la revista Fotogramas Mr. Belvedere, així com haver col·laborat amb programes radiofònics com "El matí de Catalunya Ràdio" o "La ventana" de la Cadena Ser.

Més enllà de la seva tasca als mitjans de comunicació, Figueras també ha vist reconeguda "la seva visió lliure i apassionada com a programador i artífex d'un circuit de cinemes, sense la qual l'Escola de Barcelona no hauria trobat on posar-se".

I és que el 1967 va impulsar amb Antoni Kirchner i Pere Ignasi Fages l'anomenat "Cercle A". La iniciativa va posar en marxa una xarxa de cinemes d'art i assaig, entre les quals l'Atenas, l'Aquitania, el Maldà o el Casablanca, on es van programar clàssics de Godard, Buñuel, Wenders o Truffaut, entre molts altres cineastes.

De totes aquestes experiències lligades al cinema, n'ha deixat constància en diversos llibres. El 2004 va publicar "Endevina qui et parla de cine" i fa dos anys va publicar "El cine que ens va obrir els ulls", escrit fent tàndem amb Gemma Nierga.

Membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català des del 2015, Figueras ha rebut diversos premis. En destaquen l'Ondas el 1990 pel programa "Informatiu Cinema", el Premi Nacional de Periodisme Cultural i el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria d'audiovisuals. Ara, a aquests reconeixements se'ls suma el Gaudí d'honor.

El documental "Jaume Figueras, amb la mirada neta" en recopila la trajectòria alhora que homenatja al cinema de tots els temps. El pots recuperar aquí:

 

Jaume Figueras ha estat un dels protagonistes del programa "Savis". Pots recuperar les millors frases en aquest vídeo:

ARXIVAT A:
CinemaPremis Gaudí
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut