Jaume Asens, número 2 de Sumar el 9J: "Darrere de molts jutges hi ha polítics frustrats"

Entrevista al número 2 de la candidatura de Sumar a les eleccions europees, que també ha sigut un dels principals negociadors de l'amnistia

RedaccióActualitzat

Jaume Asens és el número 2 de la candidatura de Sumar a les eleccions europees, que encapçala l'activista Estrella Galán. Amb el lema "Per la pau, pel planeta, pel futur", el líder dels Comuns aspira a revalidar els sis diputats que l'espai va obtenir el 2019, malgrat que ara es presentin per separat de la seva matriu, Podem.

En una entrevista a "Els matins" de TV3 tot just un dia després que s'aprovés l'amnistia al Congrés, de la qual ha estat un dels negociadors principals, Asens ha defensat que és una "victòria" que transcendeix l'espai independentista:

"És una oportunitat per a un nou inici, per tornar a fer política en majúscules."

Malgrat això, ha destacat l'obstacle que pot suposar l'aplicació de la llei per part dels jutges, molts dels quals "no tenen interioritzat" que "no poden imposar la seva voluntat personal a la voluntat general":

"Darrere de molts jutges hi ha polítics frustrats i, a més, segurament del PP i Vox."

 

Votar per defensar el rumb antiausteritat

Malgrat que alguns ciutadans puguin sentir aquestes eleccions com a llunyanes, Asens ha remarcat la importància d'unes institucions europees on es decideix bona part de la legislació catalana i estatal.

A més, Asens ha destacat que la crisi per la pandèmia s'ha gestionat de manera diferent de la del 2008, quan es va aplicar l'austeritat, però això podria tenir els dies comptats:

"Europa ha assumit que els problemes col·lectius s'han de resoldre de manera col·lectiva, però aquesta direcció que ha trencat amb els dogmes del liberalisme ara està amenaçada."

Així s'ha referit a l'auge de la dreta i l'exetrema dreta, i ha mencionat els pactes en l'àmbit europeu entre el PP i el PSOE per fer reformes fiscals que "obren la porta", diu, al retorn de l'austeritat.

Jaume Asens
Asens ha defensat que l'amnistia és una "victòria" que transcendeix l'espai independentista (3Cat)

Moure's en tren i combatre els macroprojectes

Preguntat per les diferències entre Sumar i Podem, que es presenten separats en aquesta contesa electoral, Asens ha declinat respondre i ha preferit destacar alguns elements que tenen en comú. "Som formacions germanes i en algun moment ens haurem de tornar a trobar", ha dit. 

Pel que fa a la lluita contra l'emergència climàtica, Asens ha defensat un model de mobilitat europea basat en els trens, amb una modalitat de bitllet amb "tarifa plana" que permeti moure's pel continent a un preu fix i per fer front als "macroprojectes de ciment".

Pel que fa a Palestina, Asens ha remarcat que l'objectiu hauria de ser "aturar el genocidi" i que per això cal anar més enllà del reconeixement de l'Estat de Palestina, que Pedro Sánchez va oficilitzar aquesta setmana.

Recupera l'entrevista a Jaume Asens d'"El matí de Catalunya Ràdio":

ARXIVAT A:
ComunsSumarEleccions europees 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut