Jara, la gossa que ajuda a censar les tortugues mediterrànies, una espècie en perill d'extinció

Amb la seva ajuda és molt més precís el cens que es fa, dos cops l'any, de les tortugues repartides per les deu hectàrees dels terrenys de la Vall Major, a Bovera

La tortuga de terra mediterrània és una espècie en perill d'extinció a Catalunya. Es calcula que n'hi ha uns 8.500 exemplars, que viuen en llibertat o semillibertat.

Són al paratge natural de l'Albera, al parc del Garraf, al Parc Natural del Delta de l'Ebre i a l'àrea d'influència del Parc Natural del Montsant, concretament a Bovera, a les Garrigues.

Allà, tenen un col·laborador especial per fer els censos, una gossa que es diu Jara que, quan li posen l'arnès amb una campaneta, ja sap què ha de fer. L'han ensinistrat per localitzar a través de l'olfacte aquest tipus de tortugues.

Amb la seva ajuda és molt més precís el cens que es fa, dos cops l'any, de les tortugues repartides per les deu hectàrees dels terrenys de la Vall Major, a Bovera, meitat oliveres, meitat bosc mediterrani.


Membres de l'associació Trenca, que gestiona l'espai situat a l'àrea d'influència del Parc Natural del Montsant, revisen el xip que identifica el pes, la mida i el sexe de cada exemplar.

El 2016, amb el finançament d'Endesa, es va començar un projecte de reintroducció de tortugues de terra mediterrànies, una espècie en perill d'extinció.

Xavi Sucarrats, de l'associació Trenca, explica que des del segle XVII fins al XIX hi va haver una davallada molt important de població de tortugues mediterrànies, però que va ser al segle XX quan va ser molt més greu.

"La gent agafava les tortugues i se les enduia a casa com si fossin animals de companyia."


A Bovera en els últims cinc anys s'han reintroduït cent setanta-dues tortugues: algunes han mort, però també hi ha hagut naixements. Tot plegat ha fet que en l'últim cens, el de l'any passat, se'n comptabilitzessin 105 exemplars.

Això suposa una taxa de supervivència del 60%, una xifra elevada, segons els experts.

A comptar les tortugues també hi contribueixen alguns escolars, alumnes que aprenen una lliçó alhora que en donen una altra, la de contribuir a preservar el medi ambient.

 

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut