Janus, una tortuga grega amb dos caps, dos cors i dos pulmons, així com dues personalitats diferenciades
Janus, una tortuga grega amb dos caps, dos cors i dos pulmons, així com dues personalitats diferenciades

Janus, la tortuga de dos caps, dos cors i dues personalitats, celebra 25 anys

La bicefàlia és una condició que, especialment en una tortuga, complica molt la seva supervivència i n'abaixa l'esperança de vida. Janus, criat en captivitat, és una tortuga grega de dos caps que ja ha superat el quart de segle

Agències / RedaccióActualitzat

Una dieta basada en amanides ecològiques, banys diaris de te verd i camamilla, constants carícies, xiuxiuejos i massatges a la closca i passejos regulars, a vegades amb música i muntada sobre el seu monopatí a mida.

La tortuga grega de dos caps, Janus, és l'exemplar bicèfal més antic del món d'aquesta espècie i la seva longevitat excepcional no només es deu a un estil de vida envejable, segons creu una de les seves cuidadores a Ginebra, Suïssa, Angelica Bourgoin:

"Crec que és gràcies a l'atenció que li dediquem i a la nostra devoció que encara segueixi entre nosaltres."

Janus fa excercici regularment, a vegades acompanyat de música i el seu monopatí fet a mida
Janus fa exercici regularment, a vegades acompanyat de música i el seu monopatí fet a mida (Reuters - Pierre Albouy)

Janus va néixer en captivitat, al Museu d'Història Natural de Ginebra, el 1997. Només sortir de l'ou, aquest exemplar de Testudo graeca va sorprendre tothom amb la seva bicefàlia, acompanyada per més duplicitats en tots els seus òrgans: dos cors, dos parells de pulmons...

Els dos caps de Janus només comparteixen l'intestí prim, l'intestí gros, la bufeta i el ronyó. Per tenir duplicitats, fins i tot els seus caps tenen dues personalitats diferenciades:

"El cap dret és més curiós, més despert, té una personalitat molt més forta. El cap esquerre és més passiu i li encanta menjar", explica Bourgoin.

Les dues personalitats de Janus s'acompanyen de diferents estats d'ànim i gustos, que de vegades poden provocar conflictes, per exemple sobre quina direcció caminar:

"Pel que fa a la funció motriu, el cap dret porta el costat dret, tant la cama davantera com la posterior. El costat esquerre guia la cama davantera i posterior esquerra."

Els responsables del museu van tenir molt clar el nom que li posarien: Janus és precisament el nom amb què es coneix el Déu romà dels dos rostres, que també va posar nom al mes de gener i que, amb una cara mirant al passat i l'altra mirant al present, és el Déu dels principis, dels canvis i de les transicions.

Angelica Bourgoin, una de les seves cuidadores, creu que Janus li reconeix el seu accent (Reuters - Pierre Albouy )

L'equip de cuidadors de Janus està atent a totes les seves necessitats. Per exemple, saben que un dels caps prefereix les escaroles, mentre que l'altre és amant de les pastanagues.

Vigilen especialment que Janus no bolqui, perquè en el seu cas podria ser mortal: si cau panxa amunt no és capaç de redreçar-se autònomament.

Janus, la tortuga grega bicèfala, en el seu hàbitat dins del Museu d'Història Natural de Ginebra, a Suïssa, davant d'un jove visitant
Janus, la tortuga grega bicèfala, en el seu hàbitat dins del Museu d'Història Natural de Ginebra, a Suïssa, davant d'un jove visitant (Museu d'Història Natural de Ginebra)

Tot i això, ha sobreviscut a situacions delicades, com l'operació de càlculs a la bufeta del 2020. L'operació va ser tan inèdita que va ser presentada en un simposi internacional.

Dissabte passat, Janus va superar els 25 anys de vida i la festa d'aniversari va consistir en una atapeïda agenda d'activitats en què el museu va convidar tots els visitants.

Un bany especial, trobades amb els seus cuidadors, sessió de fotografies selfie amb els visitants, un panell pedagògic-científic sobre la seva peculiar condició amb preguntes i respostes, regals per als visitants més joves, xerrada amb anècdotes inèdites amb els cuidadors... tot acompanyat per la gran sorpresa per a la commemorada: un deliciós plat de flors i síndria que són tota una delicatessen per a la tortuga.

Tot i que els exemplars de tortuga grega amb un sol cap poden arribar als 60 anys amb facilitat, aquesta fita Janus no l'hauria aconseguit en llibertat, ja que no és capaç de retreure els seus caps dins la closca per protegir-se dels depredadors: no li caben.

 

 

ARXIVAT A:
BiodiversitatSuïssa
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut