Ginebra

Jamil Chade: "L'empresa de Sandro Rosell només era un apartat de correus"

El periodista brasiler que va engegar la investigació contra Sandro Rosell explica a TV3 i a Catalunya Ràdio que el 2008 van dir-li que busqués a Andorra

RedaccióActualitzat

Jamil Chade és un periodista brasiler resident a Suïssa que fa anys que es dedica a resseguir els diners que mou el futbol. Abans que ho investigués la justícia, Chade, que és corresponsal del diari "Estado de Sao Paulo", va publicar articles sobre les vinculacions econòmiques entre Sandro Rosell i la federació brasilera de futbol, amb el president Ricardo Teixeira al capdavant.

Articles seus publicats el 2013 van engegar les investigacions policials i judicials que han acabat implicant Sandro Rosell. Segons ha explicat Chade als informatius de TV3 i de Catalunya Ràdio, el 2008 va aconseguir la informació crucial que el va orientar en la direcció correcta, però va trigar a poder-la utilitzar:

"Algú el 2008 em va dir: 'Estàs buscant al lloc equivocat. Busca els diners a Andorra'. Jo sempre dic que la informació que vaig rebre el 2008 es va confirmar només quan vaig rebre un contracte el 2013."

 

Segons Chade, aquest contracte va permetre a Rosell cobrar comissions il·legals pels drets audiovisuals de 24 partits de la selecció brasilera. Tota l'operació hauria servit per "rentar" diners negres. En el contracte es detallaven aquests partits, com els que va jugar el Brasil contra el Japó a Polònia o contra l'Iraq a Suècia, i que haurien generat 8 milions d'euros en comissions per a Rosell:

"Està escrit al contracte: una empresa saudita a un paradís fiscal de les illes Caiman envia diners a una empresa amb base als Estats Units amb comptes a Andorra."

"Es va utilitzar la selecció brasilera com un instrument de rentat de diner negre, amb els partits amistosos que servien per justificar pagaments que eren transferències de diners. Per 24 partits de futbol l'empresa de Rosell va rebre 8 milions d'euros per serveis que fins ara ningú no ha pogut identificar."

"Es van subcontractar empreses que buscaven l'adversari i l'estadi per celebrar els partits, venien les entrades i els drets d'imatge, ho feien tot per garantir que el Brasil tenia algú per jugar. Rosell repetia la funció d'aquestes empreses contractades. La seva empresa estava radicada a Nova Jersey, hi vam anar-hi i vam veure que només era un apartat de correus i prou. Era una empresa que només servia per justificar els pagaments, i no una empresa amb treballadors que fessin feina."

Segons Jamil Chade, la relació entre Rosell i Teixeira ve dels anys 90, quan Rosell era el representant de la marca de roba esportiva Nike al Brasil:

"Llavors Nike va signar el contracte més gran de la història del futbol fins aquell moment amb la selecció del Brasil. I qui gestiona aquest contracte? Rosell. I Rosell té com a contrapart precisament Ricardo Teixeira, president de la federació brasilera de futbol."

Seguint la pista de les informacions revelades per Chade l'FBI va obrir una investigació contra dirigents de la FIFA i de la UEFA que va deixar al descobert les trames corruptes que amagaven les cúpules directives del futbol mundial.

Teixeira està imputat per aquest cas als Estats Units, però és al Brasil en llibertat perquè aquest país no té tractat d'extradició amb EUA. Segons Chade, Teixeira continua sent una persona amb molta influència al futbol brasiler, perquè l'actual president de la federació és molt pròxim a ell.

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut