La vacunació ha estat essencial per fer baixar la quarta onada i fer possible la desescalada (EFE/Enric Fontcuberta)

"Ja veiem la llum": el risc de col·lapse hospitalari a Catalunya s'allunya

La vacunació fa baixar els contagis i permet avançar en la desescalada, però "no podem abaixar la guàrdia"

Juli Rodés AlmerActualitzat

De l'estancament a la millora. Aquesta és la tendència actual de la pandèmia a Catalunya. I ho és, en bona part, gràcies al ritme creixent de vacunació.

"La vacunació ens ajuda, i molt", ha dit aquest dimarts Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, després d'assegurar:

"Si no creixem més és perquè estem vacunant; si no, segurament estaríem com a la tercera o la segona onada."


En aquest mateix sentit s'ha pronunciat aquest dimecres la consellera de Salut, Alba Vergés, que, en una entrevista a RAC1, ha parlat de "dades esperançadores" i ha posat l'accent en "els escenaris que tenim al davant amb la vacunació extensa que estem fent".


Un nou paradigma

És a dir: avançar en la desescalada, recuperar progressivament les activitats quotidianes afectades per l'esclat de la pandèmia. Però sent molt conscients que el coronavirus continua sent-hi i hi haurem de conviure durant un temps.

Les autoritats sanitàries parlen d'un nou paradigma en la lluita contra la pandèmia, que passa per aquesta convivència. 

En paraules de Robert Güerri, coordinador d'hospitalització de Covid-19 a l'Hospital del Mar:

"És responsabilitat de cadascú, sabent com es transmet el virus, intentar evitar les infeccions, perquè el virus continua sent-hi."


En aquest context, el Procicat té previst anunciar, aquest divendres, l'ampliació dels horaris del comerç, la cultura i les entitats esportives.


Menys de 10.000 casos setmanals

Això es tradueix en una millora de la situació epidemiològica, que passa per la disminució dels contagis i l'allunyament del risc de col·lapse de les UCI.

Així, pel que fa als contagis, si fa un mes, la setmana del 4 al 10 d'abril, es van detectar fins a 11.097 positius amb proves PCR i tests d'antígens, tres setmanes més tard, del 25 d'abril a l'1 de maig, se n'han detectat 9.850.

 

 


És a dir, s'ha trencat la barrera dels 10.000 casos setmanals que s'arrossegava des que a principis d'abril els contagis van tornar a créixer i van disparar-se fins als 12.329 en els set dies posteriors a Setmana Santa.

Amb tot, el secretari de Salut Pública ha volgut remarcar que "10.000 casos són molts", encara, i, per aquest motiu "no podem abaixar la guàrdia".

Vergés ha demanat "intentar no fer-ho tot de cop" i "espaiar" tot allò que tenim pendent arran de la pandèmia, perquè "serà la millor manera d'avançar, consolidar i no haver de fer passes enrere".


Les UCI, per sota dels 500 pacients

També va baixant -"a poc a poc", admet Argimon- la pressió assistencial. Ja fa una setmana que les UCI estan per sota dels 500 pacients Covid crítics, i que els hospitals de Catalunya acullen, amb alguna petita oscil·lació, menys de 1.600 persones afectades per la pandèmia.

En paraules d'Argimon, "portem 3-4 dies que anem baixant a un ritme bo", després de molt de temps de fer-ho "lentament".

 

 


Segons les dades publicades aquest dimecres pel Departament de Salut, hi ha 1.531 persones ingressades per coronavirus, 41 menys que fa vint-i-quatre hores. També han baixat respecte al dia abans els malalts crítics: n'hi ha 473, 6 menys que dimarts.

Pel que fa la velocitat de transmissió, o de contagi, és el segon dia que torna a estar per sota de l'1, el llindar a partir del qual la pandèmia creix. Aquest dimecres s'ha comunicat una Rt de 0,94.

 

 


El risc de rebrot també ha baixat. És de 253 punts, per sobre dels 200 que indiquen risc molt alt.

La positivitat, el percentatge de proves PCR i tests d'antígens positius, fa dos dies que torna a estar per sota del 6%. Caldrà veure si continua baixant i se situa per sota del 5% que, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), permet monitoritzar els contagis de manera adequada.

La incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants manté la tendència a la baixa iniciada diumenge i queda per sobre dels 270 casos.

 

 


Aquest dimecres, d'altra banda, s'ha notificat una sola defunció a causa de la Covid-19 a Catalunya. En total, la pandèmia ha causat 21.922 víctimes mortals.


"Veiem la llum al final"

Des de l'Hospital del Mar de Barcelona, Güerri també s'ha mostrat molt optimista sobre les últimes dades que s'han sabut.

"Tornarem, segur, a una certa normalitat", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio en què ha valorat que "la situació no és ideal ni molt menys, però comença a estar controlada".

Per aquest motiu, Güerri ha defensat que "comença a ser hora d'obrir", perquè "ha estat un any molt dolent i ara per primera vegada veiem clarament la llum al final".

Güerri coincideix a reconèixer la importància de la vacunació i afirma que tenir un 25% de la població amb la primera dosi "ens permet afrontar les pròximes setmanes amb un cert optimisme".

"No és que ja puguem deixar-ho tot, treure'ns les mascaretes i viure, no; el virus hi és. El risc de col·lapse serà menor, si es continuen fent mesures de vigilància."


"Anem cap a una situació significativament millor", ha assegurat després de remarcar que, de tota manera, "no hem d'abaixar la guàrdia".


BIOCOMSC: bones perspectives

La tendència a la baixa de la pandèmia a Catalunya també l'ha confirmada BIOCOMSC, el grup de recerca en biologia computacional i sistemes complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que la xifra en un 10% setmanal.

 

 

En un fil de Twitter que recull l'últim informe d'AQuAs, l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, també expliquen la importància de la vacunació per arribar a la situació actual, en què sembla "cada cop més improbable" que torni a augmentar la pressió de la pandèmia sobre les UCI.


Més del 25% amb una dosi

Aquest dimecres, en què s'arribarà a la xifra de 2 milions de persones vacunades amb una primera dosi, més del 25% dels ciutadans ja han rebut aquesta primera dosi.

I més de l'11% ja tenen la pauta completa, és a dir que els han posat les dues dosis de la majoria de vacunes, o bé han rebut la vacuna monodosi de Janssen, o són persones de fins a 65 anys amb un diagnòstic de Covid-19 abans de rebre la primera dosi.

 

Vacunes a punt en l'espai de vacunació habilitat a Fira Barcelona (EFE/Enric Fontcuberta)


Argimon ha detallat que des que va començar la campanya de vacunació, el 27 de desembre, un 4% dels positius detectats són persones vacunades.

També que la majoria d'aquestes es contagien poc després de vacunar-se, i que entre les persones vacunades l'hospitalització baixa un 40%.

El ritme de vacunació assolit ha permès confirmar, aquesta setmana, que dilluns que ve, 10 de maig, es començarà a vacunar les persones d'entre 50 i 59 anys, i que al juny es preveu començar a vacunar les persones d'entre 40 i 49 anys.

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut