Índex de referència sobre el mercat de lloguer
Índex de referència sobre el mercat de lloguer
Barcelona

Ja pots saber si el que pagues de lloguer pel teu pis supera la mitjana de la zona

Un nou índex permet comparar els preus de lloguer amb la mitjana del mercat a 27 ciutats de Catalunya

RedaccióActualitzat

Sant Antoni és un dels barris de Barcelona on més han pujat els lloguers dels pisos. De mitjana, un pis costa 850 euros al mes, mentre que en plena crisi el preu era de poc més de 700 euros. Davant de l'escalada del preu dels lloguers, sobretot a Barcelona i a l'àrea metropolitana, la Generalitat posa en marxa un índex de referència sobre el mercat de lloguer. És un cercador d'internet amb el preu dels lloguers per municipis, mida i característiques del pis. Així els futurs llogaters podran consultar què s'està pagant per un pis a la zona on estan buscant i els propietaris tindran una idea dels preus que es demanen.

 

 

El barri de Sant Antoni es mobilitza contra l'expulsió dels veïns

La base de dades té els preus reals de més de 200.000 pisos que estan registrats a l'Incasòl, de 27 municipis que s'han afegit a la iniciativa.

-Barcelona
-L'Hospitalet de Llobregat
-Terrassa
-Tarragona
-Girona
-Sabadell
-Mataró
-Reus
-Badalona
-Lleida
-Santa Coloma de Gramenet
-Manresa
-Figueres
-Sant Cugat del Vallès
-Cornellà de Llobregat
-Vilanova i la Geltrú
-Vic
-Granollers
-Rubí
-Sant Boi de Llobregat
-Castelldefels
-Olot
-Cerdanyola del Vallès
-Blanes
-Mollet del Vallès
-Igualada
-Tortosa

El govern pretén que la mesura freni la pujada dels preus, però no hi haurà sancions per als propietaris que posin lloguers per sobre de la mitjana. Tampoc obligarà els propietaris a moderar preus, com passa a París, però donarà al mercat més transparència i permetrà als llogaters saber si paguen el pis massa car.

Un cop l'índex estigui rodat i es vegi si serveix de referència, es preveu que els ajuntaments i la Generalitat ofereixin incentius fiscals –com subvencionar l'impost de béns immobles o donar garanties per al cobrament o ajudes a la rehabilitació– als propietaris que posin preus que estiguin dins dels marges d'aquest índex.

L'evolució dels preus de lloguer dels pisos

El preu dels lloguers s'ha tornat a inflar després de la crisi. El 2008 es va punxar la bombolla immobiliària i el preu dels lloguers va caure durant sis anys consecutius. Però, des de fa un parell d'anys, els preus s'han tornat a enfilar. El 2016, el preu mitjà a Catalunya era de 600 euros, segons la mitjana calculada amb tots els contractes registrats a l'Incasòl.

 

A Barcelona ciutat, els preus s'estan disparant encara més. L'any 2016 hi havia 9 barris amb el preu de lloguer mitjà per sobre dels mil euros, mentre que l'any 2013 només n'hi havia tres. Pedralbes i les Tres Torres són els barris amb el preu de lloguer més elevat, per damunt dels 1.500 euros de mitjana.

 




NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut