Ja han mort 55 persones per Covid al geriàtric de Tremp, prop del 40% dels residents
Un tercera part dels residents ha mort pel brot (ACN/Marta Lluvich)
Tremp

Vergés diu que "s'ha actuat des del primer moment" a Tremp, on ja han mort 55 residents

El brot de Covid a la residència Fiella ha costat la vida de gairebé el 40% dels usuaris

Actualitzat

El degoteig de víctimes pel brot de Covid a la residència Fiella de Tremp, al Pallars Jussà, no cessa i aquest dimarts s'han de sumar dues defuncions més. Amb aquestes ja són 55 les persones que han mort, el 38,5% dels residents, des que es va declarar el brot a mitjans del mes de novembre.

Segons dades de Salut, ara el brot afecta 39 treballadors i hi ha 26 residents positius. D'altra banda, el departament també informa que 55 residents més ja han acabat l'aïllament i es considera que han superat la Covid-19 després de passar la quarantena.

Salut va intervenir el centre el 28 de novembre després que en una setmana es tripliquessin els casos i s'hi detectés una "situació descontrolada", acusació que el patronat de la Fundació Fiella, que regeix la residència, va negar el cap de setmana passat a través d'un comunicat. La Fiscalia de Lleida investiga si es van complir els protocols.

En declarar-se el brot al mes de novembre, a la residència Fiella hi vivien 143 persones i hi havia 70 treballadors. La gran majoria han resultat infectats i una tercera part de les persones grans que hi vivien han mort a acusa de la infecció.

 

"S'ha actuat des del primer moment"

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha defensat des de Tremp que es va actuar des del primer moment que es va detectar el brot, des de totes les administracions i de manera coordinada. La consellera, que s'ha reunit amb l'alcaldessa de Tremp, Pilar Casas, i els responsables de Salut i Residències del territori, ha assegurat que es van fer cribratges des del primer moment que es va detectar un positiu en una treballadora, el 19 de novembre.

Reunió de Vergés a Tremp (ACN/Marta Lluvich)

El primer cribratge es va fer el 20 de novembre i el segon, el 25, que va permetre detectar els positius i separar els residents que no estaven infectats. Tot i que es va desplaçar al centre personal de reforç, el 28 de novembre es va decidir intervenir la gestió del centre perquè, ha dit la consellera, "la direcció no va poder assumir el control del brot perquè va caure (malalta), i també part dels professionals".

L'empresa GSS és la que es va fer càrrec de la residència. Es van contractar 22 persones, a més de comptar amb l'ajuda de treballadors socials i administratiu de l'hospital de Tremp i el Consell Comarcal.

"Detectar i actuar és la prioritat que ens hem marcat per les residències a Catalunya", ha dit la consellera, que ha destacat la importància d'aplicar els protocols.

"És molt important aplicar bé els protocols. S'han d'aplicar escrupolosament. El risc zero no existeix, però és l'única manera que quan hi ha un positiu es pot evitar la disseminació."


"La situació de la residència de Tremp és greu", ha dit Vergés, però ha destacat que a Catalunya el 80% de les residències, 837 centres, 135 tenen algun cas i 75 estan afectades per un brot.


Xifres del brot

La situació actual a la residència de Tremp, segons les dades aportades per la consellera, és que hi ha 14 residents positius de Covid al centre, i 1 persona voluntària al domicili i 11 més ingressades a l'Hospital Comarcal de Tremp. Després dels primers cribratges, 4 persones negatives van ser traslladades, dues a la residència de la Pobla i dues més a la de Guissona, una de les quals va donar positiu un cop era allà.

En total, 23 residents han estat traslladats a l'hospital, segons Vergés, perquè una instal·lació d'oxigen que es va posar a l'agost ha permès atendre els malalts a la mateixa residència. A més, 39 treballadors han donat positiu.

En total han mort 55 residents per la Covid i 3 més per altres causes, 11 dels quals a l'hospital.

La consellera de Salut ha visitat els afectats de la residència ingressats a l'Hospital de Tremp (ACN/Marta Lluvich)

La consellera ha destacat que 55 persones s'han recuperat de la malaltia a la residència i una cinquantena no han tingut cap símptoma.

La consellera ha fer una crida a la població del Pallars perquè es facin els cribratges als centres d'atenció primària de Tremp.

ARXIVAT A:
Covid-19Residències gent gran Alba VergésSalut
Anar al contingut