Ja es pot demanar l'ajuda de 2.685 euros per contractar una cuidadora de la llar
El govern destina 1,4 milions d'euros en aquesta ajuda que vol afavorir la regularització de gairebé 1.000 dones que treballen sense papers
Ja es pot demanar l'ajuda de 2.685 euros per contractar una cuidadora de la llar
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Ja es pot demanar l'ajuda de 2.685 euros per contractar una cuidadora de la llar

El govern destina 1,4 milions d'euros en aquesta ajuda que vol afavorir la regularització de gairebé 1.000 dones que treballen sense papers

RedaccióActualitzat
TEMA:
Precarietat laboral

Des d'aquest dilluns es pot demanar l'ajuda per contractar una persona cuidadora de la llar. Són gairebé 2.700 euros que podrà rebre qualsevol particular que li faci un contracte d'un any a la persona que cuida un familiar.

La mesura, en què el govern destina 1,4 milions d'euros, vol afavorir la regularització de gairebé 1.000 dones que treballen sense papers.

La condició per a l'ajuda màxima, és fer-li un contracte d'un any de 40 hores setmanals pel Salari Mínim Interprofessional o superior. També es pot contractar per més de 30 hores sumant contractes parcials de més de 10 hores.

 

Per poder demanar l'ajuda, la persona que contracta ha de tenir uns ingressos bruts anuals determinats per a la unitat familiar depenent del nombre de membres de la unitat familiar. Van dels 19.000 als 277.000 euros i es poden consultar en la documentació del Departament de Treball.

També hi ha requisits per a la persona contractada: ha de fer dos anys que no estigui donada d'alta a la Seguretat Social. I en cas de no tenir residència legal, el que marca la Llei d'Estrangeria, tres anys empadronada a Espanya.

Oriol Amorós, secretari d'Immigració, explica que si l'experiència funciona, es podria repetir l'any que ve.

"Hi ha una certa tolerància social a què en l'àmbit de les cures la gent tingui persones treballant sense contracte-"

Amorós assegura que amb l'ajuda "costarà el mateix fer-ho bé que fer-ho malament, o encara sortirà més barat i tot". El secretari d'Immigració afegeix que en la renda també hi haurà una "certa desgravació".


"Et puc contractar, però no et puc pagar la Seguretat Social"

Aquests 2.685 euros compensen el cost de la Seguretat Social durant 12 mesos. Aquesta despesa és la que moltes llars repeteixen a l'hora de no fer un contracte. És el que li va passar a la Beatriz Moran, de l'associació Mujeres Unidas Entre Tierras. Va estar tres anys cuidant un home amb Parkinson, vivint i treballant a casa seva. Tres anys en l'economia submergida:

"Sense contracte, sense papers, sense permís de residència, sense prestacions laborals. No tens dret a atur i no pots demanar cap mena de subvenció."

Quan ja podia demanar el permís de residència a través de l'arrelament social, l'home que cuidava va morir. I es va estar un quart any sense papers. Sempre amb el dubte: "Si em poso malalta, si em passa alguna cosa, què farè?".

Neus Calleja Fernández, de la Fundació Integramenet i Xarxa per un Treball de la Llar Just, explica que des que s'empadronen han d'estar "tres anys sobrevivint com puguin per arribar a una contractació".

Moran reconeix que les frases que repeteixen de moltes famílies que tenen cuidadores de la llar és aquesta: "Et puc contractar, però no et puc pagar la Seguretat Social". Una situació a què la nova ajuda vol posar remei.

ARXIVAT A:
Precarietat laboralMigracions

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut