Ja es pot administrar a tothom la primera vacuna contra el virus de l'Ebola
Un sanitari administra la vacuna a Goma, a la República Democràtica del Congo (Reuters/Baz Ratner)

Ja es pot administrar a tothom la primera vacuna contra el virus de l'Ebola

L'ha autoritzat la Comissió Europea i té una efectivitat del 97,5%

Xavier DuranActualitzat

La Comissió Europea va aprovar dilluns la comercialització d'Ervebo, la vacuna contra l'Ebola desenvolupada pels laboratoris Merck. Es tracta de la primera vacuna contra aquesta malaltia que arriba als mercats. No feia ni un mes que l'Agència Europea del Medicament ho havia recomanat.

Fins ara s'administrava a la República Democràtica del Congo per "ús compassiu", una fórmula que permet utilitzar fàrmacs encara no comercialitzats en malalts terminals o quan no hi ha cap altre tractament.

Merck va iniciar el desenvolupament de la vacuna durant el brot d'Ebola que es va desencadenar a l'Àfrica Occidental el 2014. El 2015 es va fer un assaig a Guinea, amb bons resultats. En el brot que es va mantenir durant més d'un any a la República Democràtica del Congo es van fer servir més de 250.000 dosis d'Ervebo. El brot va infectar 28.000 persones, de les quals van morir més d'11.000.

L'OMS va donar a conèixer a l'abril dades sobre l'efectivitat: calcula que protegeix el 97,5% de les persones vacunades. Trobar una vacuna efectiva era una prioritat, degut a la manca de cura i als estralls provocats per la malaltia, com explica Vytenis Andriukaitis, Comissari Europeu de Salut i Seguretat Alimentària:

"Trobar una vacuna contra aquest virus terrible tan aviat com fos possible ha estat una prioritat per a la comunitat internacional des que l'Ebola va colpejar Àfrica Occidental fa cinc anys."

Per al director executiu de Merck, Ken Frazier, es tracta "d'una fita històrica i un testimoni del poder de la ciència i la col·laboració pública-privada". I per a Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS, "és una gran notícia que canviarà en el futur la protecció contra l'Ebola i protegirà els més vulnerables".

El problema del preu

Tot i que es coneix com la vacuna de Merck, la recerca i el desenvolupament han estat una feina conjunta d'investigadors de Canadà, Estats Units, Europa i Àfrica. A part de l'efectivitat, ja demostrada, un dels problemes principals era que l'Ebola ataca països on no es poden assumir els costos del fàrmac. Fins ara, Merck ha proporcionat la vacuna gratuïtament i ha explicat que ho continuarà fent durant algun temps.

La FDA dels Estats Units té previst prendre una decisió sobre la vacuna el març de l'any vinent. S'espera que la decisió de la Comissió Europea acceleri la seva possible aprovació.

Aquest mateix any es va anunciar que dos fàrmacs havien aconseguit reduir de manera important la mortalitat per Ebola.

ARXIVAT A:
EbolaSalut
Anar al contingut