IVA, IRPF i paternitat: les mesures d'uns pressupostos de l'Estat amb futur incert
Delegació de l'Agència Tributària
Madrid

IVA, IRPF i paternitat: les mesures d'uns pressupostos de l'Estat amb futur incert

Recollim les mesures que inclouen els pressupostos: nous impostos, rebaixar l'IVA dels productes d'higiene femenina, augment de les pensions i del permís de paternitat

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez ha portat els pressupostos generals de l'Estat al Consell de Ministres. Uns pressupostos marcats per l'augment en despesa social, que es finançarà amb més impostos. Aprofitant el creixement econòmic, el govern espanyol s'ha proposat augmentar els ingressos fins als 227 mil milions d'euros, cosa que suposaria un 8% més que l'any passat. Tocaran els principals impostos, com l'IRPF, el de societats i el de l'IVA.


Augment de l'IRPF a les rendes més altes

Tal com van pactar Pedro Sánchez i el líder de Podem, els pressupostos inclouen apujar l'IRPF a les rendes més altes. I no volen que les grans empreses paguin menys del 15% de l'impost de societats, que pujaria al 18% per a la banca i les companyies d'hidrocarburs. En canvi, l'abaixarien per a les petites i mitjanes empreses.


Rebaixes de l'IVA

Pel que fa a l'IVA, es dona sortida a una llarga reivindicació que es va fer seva la ministra d'Hisenda en arribar al càrrec: rebaixar l'IVA dels productes d'higiene femenina. També es rebaixa el dels serveis veterinaris i el de llibres i diaris electrònics.

 

 

 

 


Pensions i salaris públics

Els pressupostos també recullen altres mesures ja anunciades com l'alça de pensions de l'1,6% i del 3% en el cas de les mínimes, una alça del 2,25% del salari dels funcionaris.

 

Notícia relacionada: Un 2019 amb pujada del salari mínim, de les pensions i del sou dels funcionaris


Més setmanes de permís

Els comptes també inclouen un augment del permís de paternitat de 5 a 8 setmanes. Aquest punt forma part de l'acord del PSOE amb Podem i preveu que el permís sigui de 12 setmanes el 2020 i de 16 setmanes el 2021, any en què quedaria totalment equiparat amb el de maternitat.


Nous impostos

Una altra font d'ingressos serà a través de nous impostos. Es crearà la que s'ha anomenat taxa Google, que gravarà les grans tecnològiques que ofereixen continguts, i també un impost a les transaccions financeres. Entre tots dos, calculen recaptar més de 2.000 milions d'euros.


Més diners per a la dependència

Els comptes inclouen un augment del 59,3% de la despesa per al Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la dependència fins als 2,2 milions d'euros. Són 832 milions d'euros més que en els anteriors pressupostos.

A més, s'elimina el copagament farmacèutic per als pensionistes amb una renda inferior a 11.200 euros i per a les persones perceptores de la prestació econòmica de la Seguretat Social per fill o menor a càrrec. Aquesta mesura beneficiarà, segons els govern espanyol més de 6,8 milions de persones.


El sostre de despesa

El govern espanyol lamenta que no puguin gastar més perquè el Senat va rebutjar el nou objectiu de dèficit, que els hauria permès disposar de 6.000 milions d'euros més. Però, entre el rècord d'ingressos i les noves mesures, tindran més marge per augmentar la despesa social i la política d'infraestructures pujarà un 40%.


Límits a les jubilacions anticipades

No són dins dels pressupostos, però el govern espanyol també ha posat sobre la taula avui posar més límits a les jubilacions anticipades.
No es plantegen tocar l'edat legal de jubilació, que està pujant i arribarà als 67 anys el 2027. Però molts treballadors es prejubilen, de manera que la Seguretat Social deixa d'ingressar cotitzacions i ha de començar a pagar abans. La idea seria posar-hi límits, tal com apuntava aquesta setmana l'AIREF, l'Autoritat Fiscal Independent.


Uns pressupostos amb un futur incert

Dilluns els portaran al Congrés, però per a la seva aprovació no n'hi ha prou amb els vots dels socialistes i de Podem. Per convèncer els partits independentistes, s'ha previst més inversions per a Catalunya. Per primer cop, es complirà la inversió prevista a l'Estatut. No s'ha quantificat, però es podria tractar d'aproximadament 1.700 milions d'euros, una xifra que el govern espanyol creu que els partits sobiranistes no podran rebutjar.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaPressupostos Generals de l'Estat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut