Visió general dels parlamentaris italians que assisteixen a una sessió del Senat
Visió general dels parlamentaris italians que assisteixen a una sessió del Senat

Itàlia vota en referèndum reduir el nombre de parlamentaris: de 945 a 600

Els italians han de decidir si la Cambra dels Diputats passarà a tenir 400 membres, en lloc dels 630 actuals; mentre que el Senat es reduiria a 200 senadors, 115 menys

Roger FontellesActualitzat

Itàlia vota aquest diumenge i dilluns modificar la Constitució per reduir el nombre de parlamentaris en la propera legislatura. Si tira endavant el referèndum vinculant, la Cambra dels Diputats passarà a tenir 400 membres, en lloc dels 630 actuals; mentre que el Senat es reduirà a 200 senadors, 115 menys que els 315 actuals.

Si guanya el Sí, els partits hauran de debatre si canviar la llei electoral o mantenir-la i reduir el nombre de circumscripcions.
 

Sense participació mínima

Uns 51 milions d'italians tenen dret a participar en la consulta. Les urnes han obert diumenge a les set del matí. Es podrà votar fins a les onze de la nit i dilluns, de nou, de les 7.00 a les 15.00.

Aquest és el quart referèndum constitucional de la república italiana, tots en aquest mileni
Aquest és el quart referèndum constitucional de la república italiana, tots en aquest mileni (Reuters/Remo Casilli)

Serà el quart referèndum constitucional de la història de la República italiana, després dels celebrats el 2001, 2006 i 2016, i no requerirà quòrum de participació mínima, de manera que la reforma quedarà aprovada definitivament si hi ha més sís que nos.

La consulta s'hauria d'haver fet el passat març, però es va posposar pel coronavirus.

La Cambra dels Diputats i el Senat ja van aprovar aquesta llei l'any passat en quatre lectures, ja que exigeix ​​canviar tres articles de la Constitució italiana. Va sortir endavant per dos terços dels parlamentaris, per la qual cosa no era necessari celebrar un referèndum si no ho demanava una part de les càmeres.

Al desembre de l'any passat, 71 parlamentaris van sol·licitar per escrit que es fes una consulta amb l'objectiu de retardar l'entrada en vigor de la nova llei.

El referèndum se celebrarà el mateix dia en què estan programats els comicis regionals del nord: Ligúria, Vall d'Aosta i Vèneto; del centre, Les Marques i Toscana, i Campània i Pulla, del Sud d'Itàlia.

Motius pel no: l'estalvi del preu d'un cafè per a cada ciutadà

Els que s'oposen a la mesura argumenten que no farà les cambres més eficients i, per contra, posarà en risc la representativitat.

+ Europa, Azione i altres petits partits han defensat el no a la reducció dels parlamentaris, però també Força Itàlia o Itàlia Viva han deixat llibertat de vot.

La històrica dirigent Emma Bonino advoca pel no:

"Regions senceres no estaran representades, com el Molise o la Basilicata, i probablement Sardenya. Això és com si els veïns del primer pis eliminen una paret sense tenir en compte l'estabilitat de tot l'edifici".

A més a més, els contraris a la mesura destaquen que l'estalvi serà mínim: el prestigiós economista Carlo Cottarelli, exdirectiu del Fons Monetari Internacional, va explicar que seria d'uns 57 milions anuals, "el preu d'un cafè per a cada italià":

"És el 0,007% de la nostra despesa governamental. Equival a un euro a l'any per cada italià: el preu d'un cafè. La Constitució no es canvia per un benefici tan insignificant".


Motius pel sí: un estalvi de 500 milions per legislatura​

La reforma de la Constitució compta amb el suport de la majoria dels partits polítics, també alguns a l'oposició com la Lliga.

La ministra d'Administració Pública, Fabiana Dadone, del Moviment 5 estrelles (M5S), veu una oportunitat d'alleugerir el treball de Parlament:

"En les comissions parlamentàries, en comptes de 45 es treballarà amb 20 persones, i això és un nombre més raonable. A la Cambra hi ha 630 diputats i és raríssim que hi siguin tots, sol haver-n'hi només uns 400, però aleshores ningú es queixa ni es parla de falta de representació".

La reforma ha estat defensada històricament pel Moviment 5 Estrelles (M5S), que s'empara en una necessària reducció dels costos de la política i una major eficiència de les institucions.

La formació política argumenta que "Itàlia té un parlamentari per cada 63.000 habitants, la proporció més alta d'Europa (...) Amb el Sí, el nombre es reduirà a 600, de manera que la relació a Itàlia serà d'un per cada 100.000 habitants, propera a la de França i Alemanya".

També defensen que les cambres seran més eficients i s'accelerarà el debat polític, que actualment es perllonga per la gran quantitat d'esmenes que es presenten. L'M5S estima en 100 milions d'euros anuals d'estalvi en la despesa pública; és a dir, 500 milions a cada legislatura.

ARXIVAT A:
Itàlia
Anar al contingut