Itàlia té nou govern, amb la líder d'extrema dreta Giorgia Meloni com a primera ministra

Meloni és la primera dona que dirigirà el país i ha presentat un executiu amb 24 noms, entre els quals el de l'expresident del Parlament Europeu Antoni Tajani

Actualitzat

Ja hi ha nou executiu a Itàlia. Així ho ha anunciat el responsable presidencial, Ugo Zampetti, després de parlar amb el president italià, Sergio Mattarella.

La líder de la formació d'extrema dreta Germans d'Itàlia, Giorgia Meloni, ha acceptat aquest divendres l'encàrrec de Mattarella de formar govern. Serà el número 68 d'Itàlia des del 1946.

Després que la coalició de dretes, formada per Germans d'Itàlia, la Lliga i Força Itàlia, guanyés les eleccions al setembre, Meloni ha acceptat immediatament l'encàrrec de Mattarella i es convertirà en la primera dona que ocupa el càrrec de primera ministra al país.

La "coalició de centredreta" va aconseguir la majoria absoluta a les eleccions generals d'Itàlia amb el 43% dels vots. En acabar la jornada electoral, Giorgia Meloni, guanyadora dels comicis, va declarar que la coalició de dretes estava cridada a governar la nació.

"Serem cridats a governar aquesta nació. Ho farem per a tots. Ho farem per a tots els italians amb l'objectiu d'unir aquest poble."

Durant les últimes setmanes la polèmica ha envoltat l'aliança de dretes. Les controvertides paraules del líder de Força Itàlia, l'expresident Silvio Berlusconi, culpant Volodímir Zelenski de la guerra a Ucraïna s'allunyaven del compromís per part de Meloni de seguir donant suport a la Unió Europea i l'OTAN.

La nova presidenta ja va declarar anteriorment que qui no estigués d'acord amb la política europea i atlantista no podria formar govern amb Germans d'Itàlia.

Tot i això, Berlusconi ha felicitat Giorgia Meloni per haver-se convertit en la presidenta d'Itàlia. L'expresident ha declarat que amb el nou executiu "es podran afrontar finalment els problemes dels italians i reiniciar el país".

 

La composició dels ministeris

Amb l'acord de govern acceptat, la líder de Germans d'Itàlia ha presentat a Sergio Mattarella la llista dels vint-i-quatre ministres que tindrà el seu executiu, en què hi haurà membres dels tres partits de la coalició.

Vuit ministres seran del partit Germans d'Itàlia; sis més, de Força Itàlia; quatre ministres més, de la Lliga, i els sis restants seran tècnics.

Mateo Salvini, líder de la Lliga, serà vicepresident d'Itàlia i ministre d'infraestructures, mentre que Antonio Tajani, expresident del Parlament Europeu, serà el segon vicepresident i ministre d'exteriors. Tajani també és recordat per la seva oposició a l'independentisme a Catalunya. El 2019 va vetar una conferència dels presidents Torra i Puigdemont a l'Eurocambra.

La cartera d'Economia, una de les més importants a causa de la forta crisi econòmica que pateix Itàlia, l'ocuparà el membre de la Lliga Giancarlo Giorgetti.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaItàlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut