Personal de l'aeroport de Fiumicino, a Roma, amb mascareta pel coronavirus (REUTERS/Remo Casilli)
Personal de l'aeroport de Fiumicino, a Roma, amb mascareta pel coronavirus (REUTERS/Remo Casilli)

Itàlia reobrirà fronteres el 3 de juny sense quarantena per als països de la UE

Grècia i França obren les platges aquest cap de setmana i, com en altres països d'Europa, prenen mesures per reactivar el turisme

RedaccióActualitzat

El govern d'Itàlia ha decidit obrir les fronteres a partir del 3 de juny per a entrades i sortides amb els altres països de la Unió Europea sense quarantena fronterera. Mentrestant, el país que va ser el focus de la pandèmia a Europa es prepara per fer aquest dilluns un nou pas en la desescalada obrint perruqueries, botigues i restaurants després de més de dos mesos de tancament forçós. També es podrà circular lliurement entre totes les regions italianes.

Amb l'obertura de fronteres, Itàlia serà el primer país a acollir turistes internacionals i, per això, segons Alessandro Berton, president de l'empresa hotelera italiana Unionmare Veneto, estan creant sistemes per impedir els contagis.

"Les últimes setmanes, hem dissenyat un nou concepte de les nostres platges. Amb para-sols que s'obren amb comandaments, o lavabos que s'obren amb polseres, i amb sensors pertot arreu."

Per fomentar el turisme intern també s'han plantejat incentius. Cada família amb ingressos per sota dels 40.000 euros rebrà un xec de 500 euros per gastar en hotels del país. Per a les parelles sense fills, seran 300 euros. Per als solters, 150.

 

Personal de neteja desinfecta l'aeroport de Fiumicino a Roma
Personal de neteja desinfecta l'aeroport de Fiumicino, a Roma (REUTERS/Remo Casilli)

El principal objectiu és intentar salvar tant com es pugui la temporada turística.

Grècia i França obren les platges

Aquesta és la idea també a Grècia i a França, que aquest dissabte són els dos primers països del sud d'Europa a reobrir les platges després del confinament.

A Grècia, s'obren més de 500 platges amb les distàncies de seguretat ben marcades. En principi, no s'autoritzen més de 40 persones per mil metres quadrats, però les ganes de sol i diversió no sempre ho han fet factible.

 

Platja d'Atenes plena de persones aquest 16 de març
Platja d'Atenes plena de persones aquest 16 de març (REUTERS/Costas Baltas)

A més, cada hotel ha de tenir un metge i, en cada districte, un dels allotjaments estarà destinat a traslladar-hi possibles malalts.

El turisme a Grècia representa el 30% del PIB. Per això, a més de les mesures de seguretat, el govern grec ha acordat també rebaixes d'impostos i préstecs a interessos baixos, per impulsar un sector que ha caigut en picat.

"En relació amb l'any anterior, les reserves del mes de juny passat van ser del 70% i, de moment, aquest any tot just arriben al 30%."

A les platges de França, que també s'han reobert avui, la diferència de temperatura i la prohibició de banyar-se en grup han facilitat més el distanciament físic.


A França, turisme interior i d'ultramar

El govern francès ha dissenyat un pla per al turisme, sense precedents, per al qual ha destinat 18.000 milions d'euros. L'aposta que fan és també perquè els francesos viatgin pel seu país o, com a molt, pels seus territoris d'ultramar: com Nova Caledònia, la Polinèsia francesa, l'illa de la Reunió o la Martinica.

Édouard Philippe, primer ministre francès:

"Els francesos podran anar de vacances a França els mesos de juliol i agost. I quan dic França, em refereixo, evidentment, a la metròpoli, a l'hexàgon, i a ultramar."

 

Quarantena per venir a Espanya

Avui ha entrat en vigor l'ordre de 14 dies de quarantena per a qualsevol persona que entri en territori espanyol. Els passatgers dels vols internacionals hauran d'estar aïllats a casa durant dues setmanes. Les mesures de control també inclouen prendre'ls la temperatura tan bon punt surten dels avions i recollir les seves dades personals per poder fer-ne un seguiment.

Sobre les restriccions, Alemanya ha convocat una reunió amb diferents països europeus, entre els quals Espanya, per consensuar l'aixecament de les fronteres.

Precisament el vicepresident, Pere Aragonès, ha reclamat que es consensuïn els criteris per a la mobilitat dels ciutadans entre tots els països de la UE.

 

Al conjunt de la Unió Europea, el turisme dona feina a més de 25 milions de persones. El coronavirus ha obligat a tancar fronteres. I per intentar salvar la temporada d'estiu, alguns països aposten fort per les destinacions locals, amb ajudes directes.

 

Europa: xecs i incentius per activar el turisme

Les cafeteries i els restaurants d'Àustria han obert aquest divendres. Cada resident a Viena ha rebut un xec de 50 euros per gastar-hi. És una mesura de l'alcalde que se suma a la del govern del país: 500 milions d'euros al sector. Segons el canceller austríac Sebastian Kurz, és una qüestió d"'identitat"

"La indústria de restaurants i hotels forma part de l'ànima i la identitat austríaca i distingeix el nostre país."


La llacuna blava és un dels principals punts turístics d'Islàndia. Quan hi permetin l'entrada als turistes, a partir del 15 de juny, els faran testos gratis. El resultat, el rebran ràpid al mòbil. Si no tenen el coronavirus, hi podran passar unes bones vacances.

Els països bàltics ja han reobert les fronteres comunes. Des d'aquest cap de setmana, els habitants d'Estònia, Letònia i Lituània poden viatjar sense restriccions per tots tres estats. Ara bé, qualsevol que hi vagi des de fora de la regió encara haurà de passar una quarantena.
Les tres repúbliques fa dies que no registren més d'una dotzena de contagis al dia i esperen poder començar a reobrir fronteres ben aviat amb els països que estiguin en una situació semblant.

ARXIVAT A:
Coronavirus TurismeUnió EuropeaEconomia de butxaca
Anar al contingut