Roma

Itàlia obre la porta a jutjar Matteo Salvini per impedir desembarcar migrants

El Senat retira la immunitat al líder de la Lliga, que quan era ministre de l'Interior no va deixar que una embarcació amb 131 persones rescatades entrés a port

Actualitzat

Llum verda del Senat italià al judici contra l'exministre de l'Interior Matteo Salvini. La cambra alta ha retirat la immunitat a l'exministre de l'Interior, que haurà de comparèixer davant la justícia per no haver permès el desembarcament dels migrants rescatats per la patrulla "Gregoretti".

El mes de juliol passat, l'aleshores ministre de l'Interior va impedir l'arribada a Itàlia de 131 migrants rescatats al Mediterrani i els va mantenir durant cinc dies a bord del vaixell de la Guàrdia Costanera.

 

 

El futur polític del líder de la Lliga queda ara en mans de la Fiscalia i el Tribunal Civil de Catània, que hauran de decidir si processen l'exministre de l'Interior pels delictes de segrest de persones i abús de poder per la seva política de ports tancats.

La decisió del Senat, però, no assegura que Salvini s'assegui al banc dels acusats. Ara, el Tribunal de Ministres retornarà el cas a la justícia ordinària, al Tribunal de Catània. La Fiscalia d'aquesta ciutat haurà de formular la seva posició i decidir quins delictes imputa al líder de la Lliga i, a partir d'aquí, el jutge haurà de decidir si obre judici formal contra el polític.

 

Unes fans de Salvini es fan una fotografia amb ell fa uns dies, a Emilia-Romagna
Unes fans de Salvini es fan una fotografia amb ell fa uns dies, a l'Emília-Romanya (Reuters / Flavio Lo Scalzo)

 

Salvini: "Estic orgullós del que vaig fer"

Salvini no ha participat a la votació i tant ell com la resta de senadors de la Lliga han marxat del ple en senyal de protesta. La votació ha tirat endavant amb 152 vots a favor i 76 en contra, bàsicament de Forza Italia i Germans d'Itàlia, els socis conservadors de la Lliga.

Davant de la resta de senadors, Salvini ha justificat la contenció de la immigració perquè ha assegurat que estava defensant "la pàtria". A més, ha defensat que la seva política "ha salvat milers de vides", perquè, segons ha dit, la permissivitat dels governs anteriors afavorint l'arribada de fluxos migratoris "va provocar 15.000 morts durant anys".

"Vull anar davant dels tribunals confiant en la independència del poder judicial i, després, tornar amb els meus votants amb el cap ben alt."

 

Salvini, durant un míting de la Lliga (Reuters / Guglielmo Mangiapane)

 

Després de conèixer la decisió del Senat, l'exministre de l'Interior no s'ha mostrat gens sorprès:

"Ho sabia. Estic totalment tranquil i orgullós del que vaig fer i ho tornaré a fer tan bon punt torni al govern."

"Els meus dos fills tenen dret a saber que el seu pare estava sovint lluny de casa no perquè era un segrestador, sinó perquè defensar les fronteres i la seguretat del seu país era un dels seus deures."

 

 

En un missatge a les xarxes socials, Salvini ha citat una frase del poeta nord-americà Ezra Pound:

"Si un home no està disposat a lluitar per les seves idees, o les seves idees no valen res o no val res ell."

 

 

 

 

A l'oposició, però amb les enquestes a favor

El 20 de gener passat, la Junta d'Immunitat del Senat ja va votar a favor de jutjar Salvini. Aleshores, el líder de la ultradretana Lliga va instar el seu propi partit a facilitar la retirada de la immunitat, en un gest que es va interpretar com una maniobra per presentar-lo com un "màrtir" i que guanyés les eleccions regionals de l'Emília-Romanya, que finalment va perdre.

Actualment, Salvini és a l'oposició, després d'abandonar el govern de coalició amb el Moviment 5 Estrelles en un intent de forçar la convocatòria d'eleccions anticipades. Finalment, però, el Moviment 5 Estrelles es va unir amb el Partit Demòcrata per mantenir Giuseppe Conte al capdavant del govern i impedir que Salvini, que liderava i encara lidera les enquestes, es convertís en primer ministre.

ARXIVAT A:
ItàliaMigracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut