Foto d'Evi Anna Rauter, l'estudiant italiana trobada morta a Portbou el 1990
Foto d'Evi Anna Rauter, l'estudiant italiana trobada morta a Portbou el 1990

Itàlia investigarà la mort de la noia de Portbou, trobada fa 32 anys, arran de "Crims"

Després dels detalls sobre el cas revelats pel programa de TV3, la policia italiana i la Guàrdia Civil han pres declaració a la germana d'Evi, Anna Rauter

RedaccióActualitzat

El 4 de setembre de 1990, una noia va aparèixer penjada d'un pi al costat del cementiri de Portbou. El programa "Crims" de TV3 va identificar la noia com a Evi Anna Rauter, després de 32 anys en què s'havia intentat esbrinar qui era, sense èxit.

Ara, la Fiscalia italiana i la policia han obert una investigació penal per aclarir què li va passar a Rauter. Els Carabinieri i la Guàrdia Civil ja han pres declaració a la germana de la víctima, Cristina Rauter, i li han demanat més informació sobre el lloc dels fets.

A través de la germana, la policia italiana ha demanat al programa l'entrevista al forense Rogelio Lacaci amb l'objectiu d'analitzar la tesi que defensa el metge que va fer l'autòpsia a Evi, que creu que no pot tractar-se d'un suïcidi.

En canvi, el guàrdia civil que va investigar el cas l'any 1990, Enrique Gómez Varela, i el forense Narcís Bardalet sí que consideren que podia haver estat un suïcidi.

Així ho ha revelat el segon capítol de "Crims" sobre el cas, emès aquest dilluns:


Crits de joves i el plor d'una noia

L'equip de "Crims" ha localitzat una senyora de 92 anys i veïna de Portbou que viu en un habitatge proper al pi on va aparèixer l'Evi.

La dona ha explicat al programa que, quan es va llevar el 4 de setembre de 1990, va veure el cadàver de la noia. Segons el testimoni de la dona, aquella nit havia sentit cridòria i plors a la matinada:

"Vaig sentir cridar tot de jovent que es barallaven, una noia que plorava, em van despertar ells dels crits que feien i una noia que xisclava i plorava"

Aquella matinada, sis joves austríacs acampaven a 50 metres del pi on va aparèixer Evi Anna Rauter. L'equip de "Crims" va contactar amb un d'ells, Peter, l'any 2020, però ell va esquivar parlar-ne.

El programa austríac "Ungelöst", que ha col·laborat amb "Crims" durant la investigació, tampoc va aconseguir que l'home, resident a Viena, oferís dades sobre els fets.

La resta de joves que acampaven a Portbou no s'han pogut localitzar i Peter no vol facilitar-ne detalls.

El director de 'Crims', Carles Porta, amb la germana d'Evi Anna Rauter
El director de "Crims", Carles Porta, amb la germana d'Evi Anna Rauter

Desapareguda després de visitar la germana a Florència

Evi Anna Rauter va desaparèixer el 3 de setembre de 1990, quan tenia 19 anys. Havia marxat de l'apartament de la seva germana a Florència, on havia passat uns dies de vacances, deixant una nota on deia que anava a Siena i que tornaria al vespre. No se'n va saber res més i, el 6 de setembre, la seva germana va denunciar-ne la desaparició a la comissaria de Florència.

La Cristina va donar molts detalls sobre la roba que portava Evi Anna: una granota texana, una samarreta turquesa o un rellotge Casio, entre d'altres. Al mateix temps, en una sala d'autòpsies de Portbou hi havia una noia amb les mateixes característiques.

Tot i que la Guàrdia Civil assegura que va enviar les dades d'Evi Anna Rauter a Madrid perquè s'incorporessin a la base de dades de la Interpol, ningú va lligar caps fins que van passar 32 anys.

Actualment, la Guàrdia Civil ha iniciat els tràmits per identificar Rauter. Paral·lelament, aprofitant la visita de Cristina Rauter a Catalunya, van recollir objectes personals d'Evi, entre els quals unes ulleres, un desodorant i un llibre escolar per intentar extreure'n empremtes i comparar-les amb les que es van agafar del cadàver de la noia el 1990.

Sis mesos per investigar

La Fiscalia italiana té ara un període de sis mesos per investigar la mort d'Evi Anna Rauter i decidir si arxiva la causa o bé tira endavant el procediment penal.

A Itàlia, els delictes que comporten una pena de cadena perpètua no prescriuen. A Àustria tampoc prescriuen quan es tracta d'homicidis comesos al país o bé per ciutadans austríacs en un altre lloc.

ARXIVAT A:
JudicialItàliaPolicial
Anar al contingut