Itàlia endureix restriccions i per Setmana Santa confina tot el país per la nova onada
Gent al carrer a prop d'un mercat a l'aire lliure, aquest divendres a Roma (Reuters)

Itàlia i Grècia endureixen restriccions i es confinen per Setmana Santa per la nova onada

Els dos països tanquen escoles, bars, restaurants i botigues no essencials i reforcen les restriccions de cara a la Setmana Santa

RedaccióActualitzat

La rapidesa de l'expansió de la variant britànica ha fet replantejar a alguns governs europeus el relaxament de les restriccions per la Covid. Itàlia i Grècia han anunciat un enduriment de les mesures restrictives que afecten l'escola, el comerç i la restauració.

El govern italià ha aprovat aquest divendres un decret que augmenta les restriccions a la meitat de regions a partir de dilluns i les aplica a totes durant els 3 dies festius de Setmana Santa.

És la resposta de l'executiu presidit per Mario Draghi a la nova onada d'infeccions per coronavirus, amb xifres que s'equiparen a les del novembre.

En concret, en les últimes 24 hores s'han registrat 26.824 nous positius i 380 morts, mentre que als hospitals hi ha 26.570 persones ingressades per Covid-19, 2.914 de les quals a les UCI.

La Piazza Navona de Roma, aquest divendres (Reuters)


Escoles, restaurants i botigues tancats

El decret, aprovat per gairebé tots els partits del Parlament, converteix a partir de dilluns les regions que superin els 250 casos per 100.000 habitants en "zones vermelles".

En aquestes regions s'aplicarà entre el 15 de març i el 6 d'abril el que s'ha qualificat de "confinament tou", però que implica el tancament d'escoles i també de bars i restaurants.

Només podran obrir les botigues considerades essencials, i els únics moviments autoritzats seran els necessaris per anar a treballar, per urgències sanitàries i anar a comprar.

11 regions "vermelles"

Es preveu que seran 11 de les 20 regions: Llombardia, Piemont, Emília-Romanya, Friül-Venècia Júlia, Vèneto, Trentino, Marques, Campània, Pulla, Molise i Laci.

La resta de regions es mantindran en un nivell mitjà d'alerta, amb restriccions però amb escoles i botigues obertes. L'excepció és l'illa de Sardenya, que pràcticament no té restriccions.

I els tres dies de la Setmana Santa que són festius a Itàlia, el 3, el 4 i el 5 d'abril, tot el país serà considerat "zona vermella".

Triplicar les vacunacions

El govern de Draghi va formar-se ara fa exactament un mes amb ministres de pràcticament tot l'arc parlamentari, un autèntic govern d'unitat nacional.

Una de les principals preocupacions del primer ministre és augmentar el ritme de vacunació: fins ara s'han administrat 6.290.000 de dosis de vacuna, i se n'afegeixen 170.000 cada dia.

El primer ministre d'Itàlia, Mario Draghi, aquest divendres a l'aeroport de Fiumicino (Reuters)

La intenció de Draghi és triplicar aquesta xifra, i ho va reiterar en la visita que va fer aquest divendres al centre de vacunació organitzat en un aparcament de l'aeroport de Fiumicino, a prop de Roma.

Ara mateix hi ha gairebé 1.700 centres de vacunació a Itàlia, i se'n volen obrir molts més, amb metges esportius i dentistes entre altres professionals que es dediquin a vacunar a la població.

Grècia, toc de queda i escoles i comerç no essencial tancats

Les escoles de tota Grècia estaran tancades almenys les pròximes dues setmanes pel repunt de casos de Covid registrat els últims dies al país.

S'han diagnosticat 2.405 nous casos de coronavirus i 49 defuncions les últimes 24 hores. Segons les autoritats gregues, el repunt està directament relacionat amb l'extensió de la variant britànica.

El comerç de productes no essencials ja està tancat en diverses zones del país (les que tenen més alta incidència de Covid) i, a la resta, només es permet la recollida dels productes que s'han encarregat prèviament.

A tot el territori grec hi ha un confinament limitat al municipi de residència i, com a màxim, es permet allunyar-se a un perímetre de dos quilòmetres de la vivenda. Per anar a treballar no hi ha limitacions geogràfiques.

Protesta de treballadors de la cultura contra les restriccions per la Covid a Atenes
Protesta de treballadors de la cultura contra les restriccions per la Covid a Atenes (EFE/Yannis Kolesidis)

També hi ha toc de queda entre les set de la tarda i les cinc del matí a les zones amb més casos de Covid. A Àtica i Salònica, entre setmana, el toc de queda comença a les nou del vespre per no afectar la jornada laboral.

Tot i aquestes mesures restrictives, els hospitals grecs tornen a estar prop del límit de capacitat, sobre tot a la ciutat d'Atenes, on la taxa d'ocupació de les UCI supera el 90%.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Itàlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut