Itàlia encara la fase de "convivència amb el virus": passejar, esport i visites familiars
Poques persones circulant al carrer Pettinari de Roma, aquest diumenge (EFE)

Itàlia encara la "fase de convivència amb el virus": passejar, esport i visites familiars

És el país amb més morts de Covid-19 d'Europa, més de 26.000, però la mortalitat ha baixat als nivells de fa 6 setmanes

RedaccióActualitzat

Itàlia aixecarà bona part de les mesures de confinament d'aquí una setmana, el dilluns 4 de maig. Ho ha anunciat aquest diumenge el primer ministre Giuseppe Conte.

Aquell dia els italians podran tornar a sortir al carrer per passejar, fer esport, visitar la família i celebrar funerals amb un màxim de 15 persones.

Indústria, construcció i gran comerç

També podran obrir empreses industrials, de construcció i els grans comerços, que hauran d'aplicar mesures per evitar el contagi dels treballadors.

També podran obrir els restaurants, però només per vendre menjar per emportar. Els italians, però, encara no podran passar d'una regió a una altra, només moure's dins la seva si tenen justificació.

La platja de Fiumicino, prop de Roma, aquest diumenge (EFE)

Fase de "convivència" amb el virus

Conte ha insistit que aquest relaxament en les mesures exigeix que els ciutadans preguin totes les precaucions per evitar els contagis:

"Ara comença la fase de convivència amb el virus. Hem d'entendre que en aquesta fase 2 la corba de contagis pot tornar a pujar, aquest risc existeix i l'hem d'afrontar amb responsabilitat".

El primer ministre d'Itàlia, Giuseppe Conte, aquest diumenge al vespre (EFE)

Després botigues, museus, bars i restaurants

La previsió actual del govern és que 15 dies després, el 18 de maig, es puguin reobrir més espais: botigues, biblioteques i museus, i també que es puguin practicar esports col·lectius.

15 dies més tard, l'1 de juny, seria el torn de bars i restaurants, perruqueries i barberies. Les escoles, però, ja s'ha decidit que no tornaran a obrir fins al setembre.

Baixada de la mortalitat

Totes aquestes mesures s'anuncien el dia que els registres de mortalitat per coronavirus han estat els més baixos de les últimes 6 setmanes: 260 morts en les últimes 24 hores.

Itàlia és el segon país del món amb més víctimes mortals per Covid-19, darrere dels Estats Units: ja n'acumulen un total de 26.644.

Pel que fa als positius per coronavirus són el tercer país, darrere també dels Estats Units i d'Espanya: estan a punt d'arribar als 200.000.

El passeig marítim d'Ostia, prop de Roma, aquest diumenge (EFE)


Confinament des del 5 de març

Va ser el primer país europeu on va arribar amb força la pandèmia, i el 5 de març ja va decidir tancar totes les escoles, universitats i escoles bressol com a primera mesura.

Les mesures de confinament es van anar ampliant i han estat les més dures de tot Europa i del món occidental, cosa que ha malmès força l'economia, sobretot al nord.

Per això el primer ministre ha dit que les empreses que es dediquen a productes que s'exporten a l'estranger tindran prioritat a l'hora de poder tornar a engegar màquines.

 

L'autopista de Roma a Ostia, aquest diumenge (Reuters)
ARXIVAT A:
Coronavirus Itàlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut