Una nena de tres anys amb el seu avi, a San Fiorano, al nord d'Itàlia, on porten un mes confinats a casa (Reuters/Marzio Toniolo)
Una nena de tres anys amb el seu avi, a San Fiorano, al nord d'Itàlia, on porten un mes confinats a casa (Reuters/Marzio Toniolo)

Itàlia deixarà que els nens surtin de casa una hora al dia malgrat el confinament

Hauran d'anar acompanyats pel pare o la mare i mantenir la distància de seguretat per prevenir el contagi de coronavirus

Laura Galán / Agències Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Porten tres setmanes confinats a casa. Molts estan que pugen per les parets. Són els nens. I, també, els pares. Ara, el Ministeri de l'Interior d'Itàlia ha dit que els nens poden sortir a fer una volta a prop de casa acompanyats pel pare o la mare.

Les peticions perquè els menors poguessin sortir de casa malgrat les mesures d'aïllament pel coronavirus havien estat constants.

La ministra d'Igualtat d'Oportunitats i Família, Elena Bonetti, la subsecretària de Salut, Sandra Zampa, i el president de la Societat Italiana de Pediatria, Alberto Villani, han adreçat una carta al ministre de Sanitat, Roberto Speranza, exposant el problema que suposa no permetre als nens sortir de casa.

"Hem compartit amb el ministre Speranza la necessitat de permetre que totes les persones en edat de desenvolupament, és a dir, menors de zero a 18 anys, puguin fer activitats físiques i recreatives a l'aire lliure, però sempre acompanyats per un membre de la família i respectant la distància social."

Encara que assumeixen que el respecte a les normes de confinament ha salvat moltes vides, també afegeix que "s'han de posar regles que protegeixin els seus drets fonamentals, juntament amb la seva salut i la de la comunitat".

Fa tres setmanes que Itàlia va decretar l'aïllament de la població a causa de la pandèmia del coronavirus, que ja ha provocat la mort de més de dotze mil persones i més de cent mil contagiats. Des d'aleshores, només es permet sortir de casa per comprar productes de primera necessitat, per motius de salut o per anar a treballar.

També s'ha permès passejar-se pels voltants del domicili en solitari, cosa que exclou anar amb nens.

Des de fa dies associacions de psicòlegs, educadors i pares demanaven al govern que tingués també en compte els nens, obligats des de vint dies - un mes, al nord del país - a estar tancats a casa per evitar el contagi de coronavirus, i els permetessin sortir a l'aire lliure almenys durant una hora.

"Expressem una gran preocupació pel fet que els nens no tenen cap possibilitat de sortir, al contrari del que passa, per exemple, amb les mascotes, que tenen dret a satisfer les seves necessitats fisiològiques fora de la llar."

Experts, psicòlegs, pares, artistes i educadors de la Llombardia també han escrit una carta al president de la regió amb què insten les autoritats que també els nens puguin sortir una hora de casa.

"Els nens i els joves estan obligats a estar-se tancats entre les parets de casa seva les 24 hores del dia, sovint en apartaments molt petits, sovint compartits amb molts membres de la família, i, això, ja ho han dit els pediatres i psicòlegs, a la llarga pot fer molt de mal a la seva salut física i mental."

El govern italià ha escoltat totes aquestes peticions i arguments i, finalment, permetrà que els nens, acompanyats per un progenitor, puguin passejar-se i córrer una estona al dia a prop de casa.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Menors Itàlia
Anar al contingut