Esperar allò inesperat: el que no han fet els governants davant el coronavirus
Soldats italians fan guàrdia a la plaça del Duomo de Milà (EFE/Andrea Fasan)

Itàlia aplica el confinament total un mes després del primer cas de coronavirus

La xifra de morts ha augmentat aquest diumenge en 561 persones, i ja n'hi ha un total de 5.476, 2.200 més que a la Xina

RedaccióActualitzat

Itàlia ha decidit aplicar el confinament total al país. Davant de la situació descontrolada dels contagis i les morts per coronavirus, el govern de Giuseppe Conte ha decidit tirar pel dret i seguir les recomanacions que li van fer els científics.

Han trigat un mes des que es van declarar els primers casos, però aquesta matinada de diumenge el primer ministre ha ordenat que s'aturin totes les activitats productives no essencials. A la pràctica, això vol dir que tot es para, llevat del personal sanitari i la seguretat.


5.476 morts, 651 més en 24 hores

El cert és que aquest país està desbordat per la crisi del coronavirus: aquest dissabte han arribat als 4.825 morts, gairebé 800 més que el dia anterior.

I aquest diumenge aquesta xifra ha tornat a pujar espectacularment: s'han comptabilitzat 651 víctimes mortals més, de manera que ja n'hi ha 5.476.

També les xifres de positius per coronavirus hau pujat molt: 5.560 casos més, de manera que ara hi ha més de 46.600 persones amb la malaltia.

El total de casos al país ha pujat a 59.138, de manera que aquesta xifra s'acosta ràpidament a la de la Xina, que s'ha frenat en poc més de 81.000, tot i que amb un número de morts ara ja sembla fins i tot baix: 3.261.

I és que de dissabte a diumenge només a la Llombardia se n'han comptabilitzat 360 víctimes mortals més. Les víctimes mortals en aquesta regió són ja 3.450, la majoria de les que hi hagut a tot país en aquesta epidèmia.

A mitjanit, el primer ministre italià ha ordenat el tancament fins al dia 3 d'abril.

"Alentim el motor productiu del país, però no l'aturem. No és una decisió fàcil, però ens prepara per afrontar la fase més aguda dels contagis. És una decisió que es fa necessària, particularment avui, per poder contenir en la mesura del possible la propagació de l'epidèmia."


Enduriment progressiu

La decisió arriba després que aquest cap de setmana el govern italià s'ha vist obligat a endurir el confinament davant de la frivolitat que havien mostrat alguns ciutadans. Ara calen permisos especials per sortir de casa, tret que es vagi a comprar aliments o medecines. Platges i parcs públics tancats, i s'ha acabat sortir a fer esport. Les connexions urbanes i interurbanes, tallades per la policia.

Però la situació està a punt de desbordar-se. Dins de la zona zero, la regió de la Llombardia, els serveis funeraris no poden atendre aquest ritme de morts diàries. Els camions militars distribueixen els fèretres entre les funeràries menys col·lapsades. Dues de cada tres víctimes de la Covid-19 moren a les províncies del nord d'Itàlia. A tot el país ja en sumen 4.825 i hi ha prop de 54.000 infectats.

El canvi en la política del govern itàlia també coincideix amb l'arribada, aquesta setmana, d'experts xinesos en la pandèmia. Els científics de la Xina han criticat públicament les mesures del govern, perquè les consideren massa toves.
 

El confinament que demana la Generalitat

La mesura és similar a la que es va posar en marxa a la Xina per contenir la pandèmia i la que reclamen els experts per a Espanya. És també la via que defensa el govern de la Generalitat des del 13 de març, el mateix dia que s'anunciava l'estat d'alarma a Espanya. El primer cas a Catalunya es va detectar el 25 de febrer.
 

Quan s'ha sabut la notícia, el president Quim Torra, a través del seu compte de Twitter, ha dit que és una decisió dura i afegeix que el futur serà incert; però, tot i això, és el que cal fer ara.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Itàlia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut