El nou aeroport d'Istanbul
El nou aeroport d'Istanbul

Istanbul canvia l'actual aeroport per un de nou, destinat a ser el més gran del món

RedaccióActualitzat

Istanbul diu adeu al seu "vell" aeroport. L'Atatürk tanca les portes al públic en general després de 66 anys funcionant com a aeroport. El substitueix una nova instal·lació, situada uns quaranta quilòmetres al nord de l'actual, i que aspira a convertir-se en el més important del món.

Els últims moviments a l'aeroport d'Istanbul s'han viscut aquesta matinada del 6 d'abril. S'hi ha fet l'últim vol amb passatgers i, ara, tota l'activitat i el material es traslladaran a un de nou. Un trasllat que es fa en 45 hores, amb 700 camions que porten més de 47.000 tones de material.

 

 

 

El nou aeroport ha costat més de 7.000 milions d'euros i és una de les grans infraestructures impulsades pel president, Recep Tayyip Erdogan. Es calcula que podrà gestionar el transport d'uns 90 milions de passatgers a l'any, una xifra que Turquia calcula que podria doblar cap al 2027. Això el podria convertir en el més gran del món.

Les autoritats turques calculen que, el 2025, l'aeroport tindrà uns 225.000 treballadors.

 

 

 

 

El "vell" Atatürk ja era una megainfraestructura. Obert el 1912 com a pista aèria, el 1953 va passar a ser un aeroport. És un dels més importants i amb més trànsit del món. El 2017 hi van passar més de 60 milions de passatgers i es va convertir en el quinzè amb més moviment del món i el cinquè d'Europa. Al Prat hi passen cada any més de 47 milions de persones.

L'aeroport funciona com a base i centre de connexions de la companyia Turkish Airlines, l'aerolínia amb més destinacions del món (304) i amb viatges a més països (122). Ara, un cop entri en funcionament el nou aeroport, es dedicarà a activitats de càrrega i manteniment, i servirà de base per a vols privats i xàrter.

 

Últims passatgers a l'aeroport Atatürk en l'últim vol programat (Reuters)

 

L'aeroport va ser batejat el 1980 com a Aeroport Internacional Atatürk en honor a Mustafa Kemal Atatürk, considerat el fundador de la República de Turquia. El sobrenom Atatürk significa "pare dels turcs". De moment, el nou aeroport no té nom i es dirà Aeroport d'Istanbul.

El 28 de juny del 2016, a l'aeroport Atatürk hi va haver un atac amb explosions i tirotejos. 41 persones hi van morir i 230 van resultar ferides. Les autoritats turques van atribuir l'acció a Estat Islàmic.

ARXIVAT A:
AeroportsTurisme
Anar al contingut