El president de l'ANP, Mahmud Abbas, en el moment d'anunciar oficialment l'alto el foc.
El president de l'ANP, Mahmud Abbas, en el moment d'anunciar oficialment l'alto el foc.
Gaza

Israelians i palestins acorden un alto el foc permanent a la Franja de Gaza

El president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, ha confirmat l'acord entre Israel i les milícies palestines

RedaccióActualitzat

Acord per un alto el foc a la franja de Gaza. Amb la mediació d'Egipte, israelians i palestins han acordat aturar les hostilitats de forma permanent. El president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, ha confirmat l'acord entre Israel i les milícies palestines, acord al qual el seu govern dóna suport.

El president de l'ANP ha assegurat que la tasca més urgent és reconstruir Gaza, que ha sofert un grau de destrucció "més enllà de la imaginació", segons ha dit.

Abbas ha agraït el paper de Qatar i del secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, en les negociacions indirectes entre israelians i palestins.

Alegria a Gaza

Poc després que l'alto el foc entrés en vigor, milers de ciutadans de Gaza han sortit al carrer per celebrar el que consideren que és el final de la guerra llançant trets a l'aire i amb crits d'"Alahu Akbar" ("Déu és gran", en àrab). L'alto el foc, vigent a partir de les sis de la tarda, l'ha anunciat en primer lloc l'exprimer ministre del govern de Hamas a Gaza, Ismail Haniye, que ha assegurat que en les pròximes hores s'anunciarà un alto el foc que suposarà la "victòria de la resistència palestina". "Estem a les portes d'un acord que premiarà la constància i la bona actuació de la nostra resistència armada", ha afirmat Haniye a l'agència de notícies Al Ray, vinculada també a Hamas.

El diari progressita "Haaretz" informa, citant un alt responsable israelià, que el govern de Benjamin Netanyahu també ha acceptat l'acord. Encara no es coneixen amb detall els termes de l'acord, tot i que el govern egipci ha avançat que Israel hauria acceptat permetre l'entrada a la Franja d'ajuda humanitària i materials per a la reconstrucció.

Aquest alto el foc hauria de posar fi a cinquanta dies de conflicte al Pròxim Orient. Des de l'inici de l'operació "Marge Protector" a Gaza, el 8 de juliol, han mort més de 2.000 palestins -la immensa majoria civils. El bàndol israelià ha perdut 68 persones, la majoria militars.

Tres palestins i dos israelians morts

La violència ha continuat fins poc abans de l'inici de l'alto el foc. Un atac israelià a la Franja ha mort almenys tres palestins a causa de l'impacte de míssils a la ciutat meridional de Rafah. També s'han incrementat els llançaments de coets cap a Israel provinents de Gaza.

Gairebé al mateix temps, dos israelians han mort a la regió d'Eixkol per un obús de morter llançat des de Gaza. Una persona més ha quedat greument ferida per aquest projectil.

Passada l'hora d'entrada en vigor de l'alto el foc, les sirenes alertant d'atacs amb coets han continuat sonant al sud d'Israel.

Anar al contingut