Israel vol prohibir la bandera palestina a les institucions en ple nou episodi de tensió

Després de l'augment d'enfrontaments entre palestins i soldats israelians en les últimes setmanes, el Parlament d'Israel està debatent una llei per vetar el símbol dels palestins en el seu territori

RedaccióActualitzat

La tensió a Cisjordània creix dia rere dia per la confiscació de terres per als colons. Les Nacions Unides i la Unió Europea han demanat a Israel que aturi aquests desplaçaments forçats de palestins als territoris ocupats; però lluny d'això, la resposta israeliana encara pot agreujar una mica més la situació.

A iniciativa del partit Likud de l'exprimer ministre Netanyahu, el Parlament israelià debat aquests dies la prohibició de la bandera palestina a les institucions finançades per l'estat, incloses les universitats públiques i les institucions culturals.

Un soldat israelià intenta prendre una bandera palestina a una dona, a Jerusalem (Reuters/Ammar Awad)

Actualment, fer onejar la bandera palestina no és il·legal, però la policia pot confiscar-la si al·lega qüestions d'ordre públic. I fins i tot poden arrestar els portadors de la bandera en les protestes polítiques, cosa bastant freqüent a Cisjordània, ocupada des de 1967.

De fet, una cosa semblant és el que va passar ara fa un mes, al funeral per la periodista Shireen Abu Akleh, assassinada per soldats israelians. La policia va irrompre violentament al seu enterrament per impedir que el seu taüt anés en processó fins a l'església de la Ciutat Vella de Jerusalem, acompanyada de banderes palestines.

Moment en què la policia israeliana irromp violentament a l'enterrament de la periodista palestina assassinada (Reuters/Ammar Awad)

Per Ahmad Tibi, diputat de la llista àrab conjunta a la Knesset, aquesta llei és un nou intent d'esborrar la identitat dels palestins:

"Aquesta llei que proposa el Likud s'inclou dins una campanya d'augment del racisme i el feixisme, i l'agressió contra qualsevol cosa que sigui palestina. L'objectiu són els palestins, volen matar-los, volen anar més lluny del que mai han anat. Com les incursions a la mesquita d'Al-Aqsa".

Pels partidaris de la llei, que ja ha superat la primera tramitació parlamentària, la bandera és el símbol de l'Organització per l'Alliberament de Palestina (OAP), enemiga, diuen, de l'estat d'Israel. Així ho defensa el diputat del Likud Eli Cohen:

"Qui vulgui viure a l'estat d'Israel, l'única democràcia del Pròxim Orient, ha de respectar els seus símbols. Els que vulguin ser palestins, es poden traslladar a Gaza o a Jordània".

Si prospera la iniciativa, la persecució de l'ensenya palestina es lliurarà enmig d'un nou episodi de tensió pels atacs a civils i d'expansió de colons a Cisjordània.

Les Nacions Unides, lluny d'afegir-se a les intencions d'Israel de negar el seu símbol als palestins, recomanen posar fi a l'ocupació israeliana per aturar el cicle de violència.

ARXIVAT A:
IsraelPalestina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut