Israel veta l'entrada a dues congressistes musulmanes dels EUA, a petició de Trump
Donald Trump, Ilhan Omar, Rashida Tlaib i Benjamin Netanyahu, en un muntatge (Reuters)
Washington

Israel permet l'entrada a una de les dues congressistes musulmanes dels EUA vetades

El govern Israelià va prohibir aquest dijous l'entrada a les dues congressistes demòcrates a petició de Trump

Actualitzat

Després de prohibir l'entrada al país de dues congressistes demòcrates nord-americanes, el govern israelià de Benjamin Netanyahu, finalment, autoritzarà una visita per motius humanitaris a una de les dues dones.

Es tracta de Rashida Tlaib, d'origen palestí. De fet, la primera representant al legislatiu nord-americà amb arrels a Palestina. En concret, als territoris que Israel ocupa en contra de les resolucions de l'ONU. El motiu humanitari és permetre-li visitar la seva àvia, a la casa pairal. La representant demòcrata s'hauria compromès a no fer campanya per les sancions contra l'ocupació israeliana durant la seva estada.

L'altra congressista és Ilhan Omar que dona suport al moviment BDS, que aposta pel boicot, la desinversió i les sancions a l'estat d'Israel.

El govern de Benjamin Netanyahu justifica la decisió al·legant que no permetran l'accés al país d'aquells qui neguen la seva existència. Però el gest arriba poc després que fos el president dels Estats Units, Donald Trump, qui ho demanés.

A través de Twitter, Trump advertia a Israel que seria d'una "gran debilitat" acceptar la visita d'aquestes representants, grans opositores seves.

 

"Mostraria una gran debilitat que Israel permetés la visita de la congressista Omar i la congressista Tlaib. Odien Israel i tots els jueus, i no s 'hi pot fer res perquè canviïn d'idea. Minnesota i Michigan passaran mals moments si les reelegeixen. Són una vergonya!"

 

Segons Trump, Omar i Tlaib "odien Israel i tots els jueus" i són, literalment, una "vergonya".

 

"Una activitat de boicot contra Israel"

El ministre de l'Interior israelià, Arie Deri, va justificar el veto a Omar i Tlaib en un comunicat en què assenyalava que es prenia la decisió "després d'adonar-se que es tractava d'una activitat de boicot contra Israel".

La nota assegurava que Israel "respecta el Congrés dels EUA", però al mateix temps considera "inconcebible" permetre l'entrada al país a qui "vol fer mal a Israel".

La llei israeliana contra el boicot, aprovada l'any 2017, permet negar l'accés al país a qualsevol ciutadà estranger que faci una crida pública a boicotejar Israel.

 

 

Dues congressistes de "the squad"

Tant Ilhan Omar, nascuda a Somàlia i representant per Minnesota, com Rashida Tlaib, filla de palestins i congressista per Michigan, han criticat durament Israel i han instat empreses, artistes i universitats a dur a terme una política de boicot. Estava previst que Omar i Tlaib, totes dues de religió musulmana, visitessin Israel aquest diumenge, Tlaib finalment ho podrà fer..

Juntament amb la llatina Alexandria Ocasio-Cortez i l'afroamericana Ayanna Pressley, Omar i Tlaib formen el grup de congressistes demòcrates batejat com "the squad" ("la brigada").

Les congressistes de "la brigada" van guanyar protagonisme el mes passat, quan Trump els va demanar que "tornessin als seus països", tot i que tres de les quatre són nascudes als Estats Units. Des que les quatre joves congressistes van ser escollids, Trump ha hi tingut diverses enganxades verbals.

 

Ilhan Omar i Rashida Tlaib, en una imatge d'arxiu (Reuters)

ARXIVAT A:
Trump Israel
Anar al contingut