Pròxim Orient

Israel transfereix a l'ANP 130 milions d'euros dels fons palestins que retenia des que Hamas va arribar al govern

Un mes després que ho acordessin el ministre israelià, Ehud Olmert, i el president palestí, Mahmud Abbas, Israel ha transferit a l'Autoritat Palestina 100 milions de dòlars, uns 130 milions d'euros, dels fons palestins que retenia des del març del 2006. De fet, aquests diners estaven bloquejats des que el moviment islàmic Hamas va arribar al govern palestí arran de les últimes eleccions legislatives. L'alliberament d'aquests diners s'emmarca en una estratègia coordinada amb els Estats Units que pretén millorar la imatge de Mahmud Abbas enfront de la de Haniyeh.

Actualitzat

Israel ha transferit directament a la presidència palestina els impostos i les taxes d'aduana que li havien congelat des del març del 2006. Això sí, amb una condició: que no s'utilitzin per pagar els sous dels funcionaris del govern que encapçala el primer ministre, Ismail Haniyeh.

Aquest alliberament de més de la meitat dels diners de l'ANP es va acordar en la trobada que van celebrar el passat 23 de desembre el primer ministre israelià i el president palestí; una estratègia coordinada amb els Estats Units que pretén millorar la imatge de Mahmud Abbas enfront de la de Haniyeh. Per la seva part, Abbas es va comprometre a destinar els diners al finançament dels organismes de seguretat que estan sota la seva direcció i altres objectius comunitaris.

Fa unes setmanes Israel va transferir 52 milions d'euros per resoldre la crisi econòmica dels hospitals palestins a Jerusalem Oriental. Els diners formen part de les taxes i impostos que Israel recull als palestins que treballen en el seu territori, segons els acords de París de 1995, un annex econòmic comercial dels acords polítics d'Oslo de 1993 i 1994.

El país hebreu va suspendre la transferència de diners a l'ANP, entre 50 i 60 milions de dòlars mensuals, amb l'arribada al poder de Hamas, com també van fer els Estats Units i la Unió Europea amb les seves contribucions. Fins aleshores, l'Autoritat Palestina acostumava a pagar els sous dels seus funcionaris amb els recursos que li donava Israel.

Anar al contingut