La cooperant envoltada de parets de fusta i una mampara de metacrilat dins la sala de judici
La cooperant espanyola a Cisjordània Juana Ruiz durant una vista al jutjat militar d'Ofer (EFE / Laura Fernández Palomo)

Israel rebutja la llibertat condicional per a la cooperant espanyola Juana Ruiz

Defensa i acusació van acordar una condemna de 13 mesos, però la defensa confiava reduir l'aplicació de la pena

Redacció / AgènciesActualitzat

La justícia d'Israel ha denegat la llibertat condicional a la cooperant espanyola Juana Ruiz, condemnada al novembre a 13 mesos de presó.

Ruiz compleix condemna per treballar i recaptar fons per a una ONG palestina que Israel considera il·legal.

La cooperant espanyola, que va ser detinguda a l'abril amb 63 anys, va signar un "acord de culpabilitat", que no suposa assumir ser culpable dels càrrecs que se li imputen, però sí que ha implicat una reducció de la condemna.

Amb aquest acord, la defensa confiava a reduir l'aplicació pràctica de la pena. Tot i això, una junta penitenciària ha descartat aquest dimarts la seva llibertat provisional.

Després de la decisió d'avui, Ruiz complirà la seva pena el maig de l'any que ve, i serà alliberada si paga la meitat d'una multa de 14.000 euros.

Juana Ruiz està detinguda des del 13 d'abril a la presó de Hasharon, a Israel, completament aïllada (EFE)
Imatge d'arxiu de la cooperant espanyola a Cisjordània Juana Ruiz (EFE)


Cooperació o terrorisme

Ruiz exercia com a coordinadora de projectes a l'ONG palestina Health Work Committees (HWC), i va ser detinguda a l'abril a casa seva, a Beit Sahur, a prop de la ciutat cisjordana de Betlem.

Les autoritats israelianes vinculen HWC amb el Front Popular per a l'Alliberament de Palestina (FPLP), una organització que consideren terrorista, i asseguren que l'ONG per a la qual Ruiz treballa desvia fons per finançar les activitats terroristes d'aquest grup.

A més, l'acord amb l'acusació va servir d'argument al govern israelià per reafirmar-se en la seva denúncia que sis ONG més il·legalitzades aquest any financen les activitats de l'FPLF, el qual tant la Unió Europea com els Estats Units consideren una organització terrorista.

El cas de Juana Ruiz ha generat diverses consultes per part del govern espanyol. La setmana passada, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, va informar que havia tractat aquest tema en una conversa telefònica amb el seu homòleg israelià, Yair Lapid.

 

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestina
Anar al contingut