Quarta nit de bombardejos a la Franja de Gaza (EFE/Haitham Imad)

Israel intensifica els atacs a Gaza i deixa 120 morts des de dilluns, 31 d'ells infants

Hi ha 8 ciutadans israelians morts pels coets de Hamas i l'ONU denuncia la destrucció de 31 escoles a Gaza, mentre l'exèrcit d'Israel nega que hagi iniciat una ofensiva terrestre

RedaccióActualitzat

L'exèrcit d'Israel ha intensificat els bombardejos aquesta nit de dijous a la Franja de Gaza, mentre nega que les seves tropes hagin iniciat una ofensiva terrestre a l'enclavament palestí. En quaranta minuts s'han produït cinquanta atacs aeris simultanis. Des de dilluns hi ha hagut almenys 120 morts pels bombardejos de Gaza.

Per aire, l'exèrcit assegura estar destruint la xarxa de túnels on Hamas hi amagaria artilleria, quilòmetres bàsics pels moviments de la milícia. De fet, la nit passada, en un exercici d'estratègia i propaganda, fitlraven que començava l'incursió terrestre sense ser veritat. Una trampa perquè els milicians s'amaguessin als túnels i fossin colpejats.

També han mort 8 ciutadans israelians per la caiguda de coets de les milícies palestines. Se n'han llançat més de 1.700 sobre les ciutats israelianes, tot i que la majoria han estat interceptats pel sistema de defensa Cúpula de Ferro.

També s'ha reportat el llançament de tres coets des del Líban a Israel, aquest dijous, sense que se n'hagi reivindicat l'autoria.

Tropes israelianes desplegades a la frontera de Gaza aquest divendres (EFE / Abir Sultan)


Ofensiva terrestre?

"Hi ha hagut manca de comunicació interna", ha declarat el portaveu militar Jonathan Conricus, que ha assumit la responsabilitat del missatge confús que van rebre els mitjans de comunicació sobre l'entrada d'un contingent militar a Gaza.

En qualsevol cas, Israel ha mobilitzat més tropes a la frontera de Gaza i les operacions terrestres no es descarten. Sobre la incursió per terra, el govern israelià tem, sobretot, que li comporti baixes pròpies i li faci perdre popularitat a Netanyahu.

Els bombardejos d'aquest dijous han mort almenys 13 nens a la Franja, fet que eleva a 31 els infants palestins morts durant l'escalada bèl·lica.

Hamas ha llançat uns 1.700 coets cap a Israel, la majoria interceptats pel sistema de defensa (EFE/HAITHAM IMAD)

L'exèrcit d'Israel ha bombardejat durant quatre dies centenars d'objectius i ha fet atacs selectius contra Hamas, que haurien mort una trentena de membres del moviment islamista.

"Vaig dir que exigiríem un preu molt alt a Hamas i altres organitzacions terroristes", ha dit el primer ministre Benjamin Netanyahu, sobre les milícies armades.

Mentre es produïen els bombardejos d'aquesta nit de dijous, Netanyahu ha difós un vídeo en què adverteix que "l'operació continuarà el temps que sigui necessari".
 

Una família fuig de casa a la ciutat de Gaza (EFE/MOHAMMED SABER)


31 escoles destruïdes

Les Nacions Unides han comptabilitzat 31 centres educatius destruïts pels bombardejos a la Franja de Gaza. L'Oficina de Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA) també ha reportat 200 habitatges esfondrats.

Els atacs, a més, dificulten l'accés als serveis sanitaris i la resposta a la Covid-19. L'ONU denuncia que els civils no poden arribar als centres mèdics amb seguretat per accedir a tractament i vacunes.

Mentrestant, a Gaza ha començat el desplaçament de persones que busquen refugi i un lloc segur pels bombardejos. Um Raed al-Baghdadi, una ciutadana palestina, explica que tant els infants com els adults tenen por:

"Hi ha moltes bombes i tots els nens tenen por. Fins i tot els adults, que hem estat en guerra des de la nostra infantesa, tenim por i no ho podem suportar més."

A la Franja, on viuen aproximadament dos milions de palestins, les organitzacions humanitàries estan obrint refugis per als desplaçats.

Ciutadans palestins en un carrer destruït pels bombardejos a Gaza (EFE/MOHAMMED SABER)

"Això suposa un desafiament en aquest moment de pandèmia, pel risc que suposa concentrar grans poblacions", ha subratllat el portaveu de l'OCHA, Jens Laerke.

El tancament de fronteres amb Israel també ha provocat escassetat de combustible dins de Gaza, fet que ocasiona talls de llum diaris d'entre vuit i dotze hores.

L'ONU ha reiterat la seva crida a les desescalada de la violència, a més de recordar l'obligació de protegir els civils i permetre l'accés de grups humanitaris.

 

Enfrontaments als carrers

I a les ciutats israelianes amb població mixta, jueva i àrab, s'han tornat a reproduir atacs entre veïns. Hi ha centenars de detinguts pels linxaments als carrers i els atacs a comerços i de vehicles.

A la població de Lod, on fa dies que es va decretar l'estat d'emergència, s'ha fet un gran desplegament policial i militar. Segons un portaveu policial, feia dècades que no hi havia enfrontaments d'aquesta magnitud entre jueus i àrabs.

 


A l'espera de la mediació internacional

Egipte ha enviat aquest dijous a Tel-Aviv una delegació per mediar entre Israel i Hamas i assolir un alto el foc, tot i que reconeixen que les autoritats israelianes no volen abandonar l'ofensiva.

Mentrestant, la comunitat internacional, amb els Estats Units i les Nacions Unides al capdavant, segueix insistint que les parts cessin les hostilitats.

El president dels EUA, Joe Biden, ha dit que treballaran per "arribar a un punt en què hi hagi una reducció significativa" dels atacs sobre civils.

Aquest diumenge, el Consell de Seguretat de l'ONU celebrarà una reunió oberta sobre la situació al Pròxim Orient.

ARXIVAT A:
PalestinaIsrael
Anar al contingut