Gaza

Tres coets procedents del Líban esclaten al nord d'Israel, que hi respon amb cinc míssils

El conflicte entre Israel i Hamas sembla que podria començar a estendre's als països veïns. Aquest matí, almenys tres coets llançats des del Líban han caigut sobre el nord d'Israel, que ja hi ha respost amb un atac d'artilleria. Dues persones han resultat ferides lleument. No se sap qui n'és el responsable, però si es confirmés que l'autora del llançament és Hezbollah es tractaria dels primers coets llançats per la guerrilla xiïta libanesa des de la guerra amb Israel de fa dos anys. Tot i això, tant el govern libanès del qual forma part Hezbollah com la mateixa guerrilla han condemnat els fets, per això fonts militars hebrees creuen que podria tractar-se d'algun grup palestí. Mentrestant, a Gaza, després de la pausa de tres hores dels combats decretada aquest dimecres per Israel, les bombes han tornat a caure.

Actualitzat
El Líban ha confirmat el llançament de tres coets Katiuixka des del sud del país al nord d'Israel, un atac al qual l'exèrcit hebreu ha respost immediatament amb cinc míssils i diversos avions israelians han entrat a l'espai aeri libanès per sobrevolar la zona. La força aèria, però, no ha participat en el llançament dels míssils i l'exèrcit, per ara, ha cessat el foc mentre estudia la situació. De fet, en canal de televisió israelià ha informat que, per ara, la resposta militar hebrea és "puntual".

Encara no se sap qui és el responsable del llançament dels coets. El portaveu de Hamas al Líban ha negat que aquesta milícia hi tingui res a veure, però es creu que podria tractar-se d'un grup palestí. De fet, els mitjans hebreus interpreten l'atac com una "mostra de solidaritat" amb els palestins de Gaza.

El nord d'Israel estava en alerta per la possibilitat que el grup Hezbollah, un dels principals enemics d'Israel, intentés alguna represàlia per l'ofensiva hebrea a Gaza. Hezbollah acostuma a avisar d'aquesta mena d'atacs i en aquest cas no ho ha fet. Tot i això, la guerrilla és sospitosa perquè aquest dimecres el líder va avisar que les seves tropes estaven disposades a respondre a un eventual atac d'Israel cap a les seves forces del Líban. I en contraposició a això, Hezbollah s'ha desmarcat dels atacs a través del ministre d'Informació libanès, Tarek Mitri. I és que la guerrilla xiïta forma part del govern, que ha condemnat el llançament de coets.

Els coets els han llançat una zona del nord de la població de Nakura, controlada per l'exèrcit libanès i la força internacional de l'ONU desplegada al sud del país. Un dels projectils ha causat dos ferits lleus en impactar a la teulada d'una residència per a gent gran a la ciutat de Nahariyya, situada a la part oest de la frontera amb el Líban. Els altres dos projectils han caigut en zones deshabitades a la rodalia de la ciutat.

Després d'aquest foc creuat encara hi ha hagut un altre ensurt davant una possible segona onada de coets. Però Israel ha desmentit que hi hagi hagut una segona onada de coets llançats des del Líban contra el nord del seu país, tal com havia informat prèviament. La falsa alarma l'ha provocat la mateixa aviació, que ha trencat la barrera del so, fet que ha disparat per segona vegada aquest matí les sirenes d'avís a la població de la zona.

Les autoritats locals havien anul·lat les classes a les escoles, però l'exèrcit ha anul·lat l'ordre en considerar que no és necessari. Aquest intercanvi d'atacs suposa el primer entre el Líban i Israel des de la guerra que els va enfrontar i des de l'inici de l'ofensiva israeliana a la Franja de Gaza, fa tretze dies.

Nit de bombardejos a Gaza


Pel que fa a la situació a Gaza, aquesta matinada hi ha hagut més de 60 atacs aeris, especialment al sud de la Franja, que han tingut suport per terra i mar. Segons Israel, els objectius han estat els túnels de Hamas, magatzems d'armes, llançadores de coets i homes armats. Fonts palestines asseguren que els bombardejos han destruït una mesquita a Gaza, i que hi ha un avanç dels tancs de sud a nord en direcció a Khan Yunis. A més, centenars de palestins han fugit per por dels bombardejos.

L'ofensiva diplomàtica també fa el seu camí, i avui podria ser un dia clau, ja que l'Assembla General de l'ONU es reuneix d'urgència mentre tant Hamas com el govern israelià estudien la proposta francoegípcia per aconseguir un alto el foc. Un altre front s'obre a Madrid, i és que el president palestí, Mahmud Abbas, viatja a la capital espanyola per reunir-se amb el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i amb el rei Joan Carles. Tots plegats intentaran analitzar l'evolució del conflicte a Gaza i avançar en les gestions per aconseguir que s'aturin les hostilitats.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut