Jerusalem

Israel diu que el govern espanyol s'ha compromès a canviar la llei per evitar processaments per crims de guerra a Gaza

La ministra d'Afers Estrangers d'Israel, Tzipi Livni, ha assegurat que té el compromís del ministre d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, d'evitar que s'obrin més causes judicials contra Israel. Segons les declaracions de Livni, el govern espanyol farà una reforma legal per impedir causes com les que ha iniciat el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu. En aquest cas es jutja els responsables d'un atac a Gaza el 2002 on van morir catorze persones. Però la versió oficial del govern de Madrid diu que Moratinos només va prometre a Livni col·laboració per trobar una sortida satisfactòria al cas.

Actualitzat
Tzipi Livni ha assegurat que "el ministre d'Afers Exteriors espanyol m'ha comunicat que Espanya ha decidit canviar la legislació d'acord amb la jurisdicció internacional". Segons Livni, això evitarà que "diferents organitzacions polítiques abusin del sistema legal espanyol per presentar càrrecs contra els israelians i d'altres que combaten el terrorisme".

El govern de Madrid ha reconegut que Moratinos ha mantingut una conversa telefònica amb Livni, però han assegurat que el ministre només va prometre a Livni col·laboració per trobar una sortida satisfactòria al cas.

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha obert una investigació aquesta setmana per un atac israelià comès a Gaza al juliol del 2002 en què van morir un líder de Hamas i catorze civils. El magistrat creu que l'agressió podria ser considerada un crim de guerra i un crim contra la humanitat. Entre els imputats hi ha l'exministre de Defensa d'Israel, Benjamin ben Eliezer, i sis militars més.

Anar al contingut