Gaza

Israel deté el cap militar de Hamas a Cisjordània malgrat la treva que mantenen els islamistes

L'exèrcit d'Israel ha detingut un militant de Hamas, buscat des de fa 8 anys, acusat de diversos atemptats. Es tracta d'Ibrahim Hamed, responsable de les milícies de Hamas i cap militar a Cisjordània. Les rivalitats internes a Palestina, entre Hamas i Al-Fatah, fan témer un esclat de violència fratricida. Els enfrontaments entre uns i altres ja han provocat diversos morts els últims dies i han obligat el primer ministre, Ismail Haniyeh, a garantir que no hi haurà cap guerra civil.

Actualitzat

És la detenció del més alt responsable del braç armat de Hamas i la primera en els 15 mesos de treva unilateral de l'organització de resistència islàmica. Ibrahim Hamed, el líder a Cisjordània de les milícies d'Izzedin al-Kassam i l'home de Khaled Meshal als territoris, ha estat arrestat en una operació en la qual han participat forces de l'exèrcit, membres del Shin Bet i brigades antiterroristes. Davant l'amenaça d'enderrocar la casa amb buldòzers, Hamed ha sortit desarmat i s'ha rendit.

El govern d'Israel l'acusa de ser l'inductor de tres atemptats a Jerusalem del 2000 al 2003, que van causar almenys 40 morts. Feia 8 anys que estava buscat i fins ara havia sobreviscut amagat en diferents poblets de Cisjordània.

Aquest nou cop contra Hamas s'afegeix a la ja delicada situació que es viu a Gaza. L'economia està paralitzada i el caos s'instal·la ocasionalment als carrers, on els intercanvis de trets entre forces policials fidels a Hamas i altres fidels al president Abbas han provocat ja quatre morts, l'últim ahir, un funcionari jordà.

Davant la por d'un esclat de violència fratricida, el primer ministre palestí ha promès calma: "Ens comprometem a acabar amb totes les crisis de la zona. No hi ha lloc, en el diccionari dels palestins, per l'expressió 'guerra civil', i jo asseguro a tots els ciutadans, a tots, que superarem aquests incidents, si Déu vol."

En el pla diplomàtic, les passes són lentes. Ha quedat descartada una possible reunió entre el president Abbas i el primer ministre, Ehud Olmert, que és avui a Washington per intentar convèncer de les bondats del seu pla d'establiment de fronteres definitives pel 2010. No s'espera en principi que un George Bush amb la popularitat sota mínims rebi la proposta amb els braços oberts.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut