Una dona rep la vacuna en una unitat mòbil
Una dona rep la vacuna en una unitat mòbil a Jaffa, prop de Tel-Aviv (Reuters/Corinna Kern)

Israel confirma l'eficàcia de la vacuna de Pfizer, que ha rebut un terç de la població

Un estudi amb 1,2 milions de persones mostra que l'eficàcia després de la segona dosi és tan elevada com indicaven els assaigs clínics

Israel és, amb diferència, el país del món que ha vacunat de Covid més percentatge de població i això ha comportat un ràpid descens dels contagis.

Ara, un estudi mostra que la vacuna de Pfizer-BioNTech redueix un 94% el nombre de casos simptomàtics.

El 90% dels majors de 60 anys ja n'han rebut almenys una dosi i el 80%, totes dues. Entre els 16 i els 59 anys, un 36,5% n'ha rebut la primera dosi i un 20%, la segona.

A mitjans de gener, a Israel es detectaven més de mil nous casos diaris per milió d'habitants. Ara són uns 550 nous casos. El país té vora nou milions d'habitants.

Dades del Ministeri de Salut fetes públiques a principis de febrer indiquen una disminució d'infeccions del 41% en majors de 60. Entre mitjans de gener i primers de febrer hi va haver també una disminució del 31% en hospitalitzacions.

En canvi, en el grup de 16 a 59 el nombre de casos va disminuir un 12% i el d'hospitalitzats, un 5%.

L'efecte de la vacunació es pot comprovar perquè l'edat mitjana dels casos greus va disminuint, a mesura que més gent gran està immunitzada. Així ho comentava en el seu compte de Twitter el doctor Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia del Clínic:

 

 

El nou estudi l'ha fet Clalit, la mútua mèdica més gran d'Israel, que proporciona assistència a més de la meitat dels ciutadans del país. Va analitzar dades d'1,2 milions de persones. La meitat havien rebut les dues dosis de la vacuna i l'altra meitat no havia estat vacunada.

Els resultats indicaven que entre els vacunats hi va haver una disminució del 94% en casos de Covid simptomàtics en comparació amb el grup que no va rebre la vacuna.

També hi va haver una disminució del 92% de casos de Covid greu.

A cada grup hi havia 430.000 persones d'entre 16 i 59 anys i la resta en tenia més de 60. L'eficàcia es va manifestar a totes les franges d'edat.

Per calcular els resultats es van tenir en compte l'edat, el risc d'infecció greu i l'estat general de salut de tots els participants.


Eficàcia en condicions reals

Els autors van constatar una alta eficàcia de la vacuna a partir dels set dies des de l'administració de la segona dosi: entre el 91 i el 99% contra Covid greu.

Ran Balicer, director de l'Institut de Recerca de Clalit, ha manifestat que això confirma l'eficàcia de la vacuna en condicions reals, coincidint amb el que mostraven els assaigs clínics:

"A més, la tendència que hem identificat amb el seguiment durant les setmanes posteriors a la segona dosi mostren que l'eficàcia creix de forma significativa. De fet, catorze dies o més després de la segona dosi, hem identificat, en assaigs inicials, una eficàcia fins i tot més elevada per prevenir la malaltia simptomàtica o greu en tots els segments d'edat."

Balicer ha afegit que esperen donar a conèixer aviat els resultats definitius de l'estudi.

Des de l'inici de la pandèmia, Israel ha registrat uns 732.000 casos i 5.400 morts, cosa que significa uns 80.000 casos i 590 morts per milió d'habitants.

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus Israel
Anar al contingut