Jerusalem

Israel comença la deportació massiva d'activistes però manté el bloqueig a Gaza

Israel allibera els activistes del comboi humanitari "Flotilla de la Llibertat", però no cedeix ni un mil·límetre en el bloqueig de Gaza. Són les decisions que ha pres el govern hebreu aquest dimarts, després de les crítiques internacionals per l'assalt a la flota humanitària. Un contingent d'activistes ja ha començat a sortir, bé per carretera amb autobusos a la frontera jordana o bé des de l'aeroport. Els gairebé 400 turcs retinguts volaran al seu país amb avions que el govern turc ha preparat. Mentrestant, s'agreuja la crisi entre Israel i Turquia. El govern hebreu, que manté el bloqueig a Gaza, ha ordenat als familiars de diplomàtics a Turquia que tornin. També ha parlat la Casa Blanca, que mitjançant el seu portaveu ha considerat que la pau al Pròxim Orient és més necessària que mai, però ha evitat condemnar l'assalt israelià.

Actualitzat
Israel ha començat a expulsar aquesta matinada els 680 activistes propalestins de la "Flotilla de la Llibertat" retinguts, que podran tornar a casa seva en les pròximes hores. Un contingent de 120 algerians i indonesis ha travessat la frontera amb Jordània. Mentrestant, els activistes turcs, que són prop de 400, volaran cap al seu país en diferents avions que el govern turc ja tenia preparats perquè els retinguts tornessin al seu país.

Mentrestant, s'agreuja la crisi amb Turquia i el govern hebreu ha ordenat als familiars de diplomàtics en aquest país que tornin immediatament per raons de seguretat i després de les protestes que hi ha hagut en els darrers dies.

Expulsions després de la pressió internacional

El govern d'Israel ha decidit alliberar tots els activistes que tenia retinguts -"detinguts", segons la terminologia del govern israelià, o "segrestats", segons els seus advocats. Davant l'allau de protestes arreu del món, el portaveu del primer ministre ha difós un comunicat en què anuncia "l'acord que tots els detinguts siguin deportats de manera immediata".

Això vol dir que ben aviat tornaran a casa els 680 activistes propalestins, inclosos la trentena que Israel havia amenaçat de jutjar, perquè els acusava d'haver atacat les tropes israelianes durant l'assalt, en què van morir nou persones.

Les dades dels organitzadors abans de salpar la flota apuntaven a més de 750 activistes de seixanta nacionalitats, entre els quals una parella de Taradell i un periodista valencià. Tots tres han quedat detinguts a la presó de Beer Sheva, encara que al cap d'unes quantes hores s'ha sabut que la noia, l'osonenca Laura Arau, ja havia firmat l'ordre de deportació i arribarà aviat a Catalunya.

Defensa del bloqueig


Si per als cooperants s'obre la via del retorn, el camí de Gaza continua ben tancat. Benjamin Netanyahu ha apel·lat al dret d'Israel de defensar-se per justificar el bloqueig de la Franja, instaurat fa tres anys. "És cert que hi ha pressió internacional i crítiques a aquesta política, però [el món] ha d'entendre que és crucial per preservar la seguretat d'Israel i el dret de l'estat d'Israel a defensar-se."

Netanyahu, que aquest dimarts havia de ser a Washington per entrevistar-se amb Barack Obama, ha afirmat que "les armes que entren a Gaza s'utilitzen contra els seus ciutadans", i ha afegit que obrir una ruta naval a Gaza suposaria "un perill per a la nostra seguretat".

Hores abans, l'executiu hebreu ja s'havia desmarcat de la condemna de l'ONU, aprovada després d'hores de negociacions a Nova York, en considerar-la "precipitada", en paraules de Yigal Palmor, portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers israelià.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut