Israel

Israel anuncia una gran ofensiva terrestre al sud del Líban i descarta un alto el foc en els pròxims dies

El conflicte al Líban podria haver entrat en un carreró sense sortida. El primer ministre israelià, Ehud Olmert, ha avisat que "no hi ha ni hi haurà un alto el foc" en els pròxims dies. El mandatari té l'objectiu de derrocar la milícia de Hezbollah, i per aconseguir-ho "continuarà lluitant". Amb aquestes declaracions treu crèdit a l'anunci de treva de 48 hores que es llançava diumenge. De fet, dos raids aeris aquest dilluns contra les fronteres amb el Líban i Síria ja feien presagiar que la pau encara queda lluny. I encara més: el govern israelià ha autoritzat una ofensiva a gran escala.

Actualitzat

El primer ministre israelià, Ehud Olmert, ha fet una compareixença de premsa en què ha albirat un futur negre davant la possibilitat de declarar un alto el foc en el conflicte amb la milícia libanesa de Hezbollah. En el vintè dia de l'ofensiva, i després de la matança a la ciutat de Qana que va costar la vida a una seixantena de persones, les bombes han tornat a ressonar. I això que 24 hores abans, s'havia anunciat un alto el foc de dos dies per part d'Israel.

Aquest dilluns, dos raids aeris a les fronteres amb el Líban i Síria feien trontollar aquesta treva temporal i, de fet, el ministre de Defensa israelià, Amir Peretz, ha explicat davant de la Knesset (el parlament) que les accions no incompleixen la promesa d'alto el foc, sinó que el que fa l'exèrcit és donar suport, des de l'aire, a les forces de terra. Peretz ha publicat els seus arguments en un debat acalorat en què s'ha hagut de sentir acusacions d'"assassí" per part d'altres forces parlamentàries.

Les explicacions de Peretz ja apuntaven la dificultat a declarar un alto el foc, però l'eloqüència del primer ministre ha acabat amb totes les esperances. Olmert ha dit, textualment, que "no hi ha alto el foc ni n'hi haurà en els pròxims dies". És més, l'exèrcit israelià ha intensificat l'ofensiva contra Hezbollah. La fermesa d'Olmert contrasta plenament amb la dels seus aliats de Washington, ja que la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice,  aposta per arrencar un compromís de treva duradora aquesta mateixa setmana.

Això sí, Israel acceptarà el desplegament d'una força multinacional a la regió fronterera, en territori libanès, perquè pugui aplicar-se la resolució 1559 del Consell de Seguretat de l'ONU, que exigeix el desarmament de Hezbollah i que el govern de Beirut imposi la seva autoritat a la frontera de 110 quilòmetres amb Israel. En aquest cas, si hi hagués una força militar multinacional al Pròxim Orient, es podria pensar en l'alto el foc, segons el mateix Olmert.

Tot i això el govern d'Olmert no està disposat a permetre que Hezbollah se surti amb la seva. El ministre Peretz ja ha dit que no es pot declarar un alto el foc sense acord previ, perquè "si es declara, els extremistes aixecaran els seus caps de nou. En uns mesos ens trobaríem en la mateixa situació". Israel vol, en primer lloc, que s'alliberin els dos soldats segrestats per Hezbollah en l'episodi que va obrir la caixa dels trons. A partir d'aquí, pretén desmantellar la capacitat d'armament de la milícia xiïta del Líban.

Però aquest grup armat amb representació política tampoc està disposat a cedir. I una prova d'això han estat els atacs que, segons fonts de Hezbollah, han perpetrat contra l'exèrcit israelià. Diuen que han llançat míssils contra un vaixell de les forces hebrees ancorat a les costes del Líban. L'acció, però, ha estat desmentida des de Tel Aviv. En canvi, el que ningú ha desmentit ha estat la detonació d'una bomba de fabricació siriana al costat d'una patrulla israeliana als alts del Golà. L'acció s'entén a Israel com una mostra de solidaritat de Teheran amb la causa de Hezbollah.

Llum verda a una gran ofensiva

A última hora del dia, el govern d'Ehud Olmert ha donat llum verda a una ofensiva a gran escala al Líban. D'aquesta manera el dirigent reforça la seva intenció d'arribar fins al final per tal d'aconseguir acabar amb Hezbollah. El gabinet de seguretat israelià ha decidit, en concret, estendre les operacions militars terrestres al sud del Líban, segons ha informat el diari "Haaretz" en la seva edició electrònica. El pla adoptat pel govern preveu que l'exèrcit israelià dugui a terme noves operacions en pobles i localitats al sud del país sobre les quals es tingui constància que serveixen de base a Hezbollah.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut