Pròxim Orient

Israel anuncia un alto el foc unilateral a Gaza sense retirar les tropes de la Franja

Israel ha proclamat un alto el foc unilateral a Gaza tres setmanes després de començar una ofensiva a la Franja que ha causat més de 1.200 morts. Així ho ha decidit el govern del primer ministre Ehud Olmert en una reunió d'urgència, en la qual també s'ha decidit que les tropes israelianes es quedin alguns dies més en territori palestí. La presència dels soldats pot fer que la treva se'n vaig en orris, perquè Hamas ja ha dit que no pensa acceptar-la si les forces israelianes no surten de Gaza. Tot plegat arriba a les portes d'una cimera internacional d'urgència a Sharm al-Sheikh convocada per Egipte i França, a la qual ja han confirmat l'assistència la majoria de mandataris europeus, entre els quals el president espanyol.

Actualitzat
El conflicte entre Israel i Hamas amb Gaza com a escenari ha pres aquest dissabte un nou rumb amb la declaració d'alto el foc unilateral anunciada pel primer ministre israelià, Ehud Olmert, després d'una reunió d'urgència del gabinet de seguretat nacional. La mesura ha entrat en vigor a la una de la matinada, hora d'aquí.

Israel, ha dit Olmert, ha aconseguit els seus objectius: destruir un gran nombre de túnels usats per al contraban d'armes, reduir els atacs amb coets contra el seu territori destruint la infraestructura de Hamas i donar un cop dur a aquesta formació islamista amb la mort de diversos dels seus homes.

El cap de govern d'Israel també ha explicat que la decisió s'ha pres sense tenir en compte el moviment islamista Hamas, perquè "com altres organitzacions terroristes reconegudes internacionalment no han de ser part de l'acord".

Hamas rebutja la treva

Sobre el terreny, però, aquesta treva sembla que neix amb poques possibilitats o cap. La unilateralitat implica que Israel no ha de complir cap dels compromisos previstos en la proposta d'alto el foc d'Egipte, com l'obertura dels passos fronterers o la retirada dels seus tancs i soldats de Gaza, condicions indispensables per Hamas per aturar les hostilitats.

La retòrica ho deixa ben clar: Hamas ja ha advertit que continuarà combatent si no es retiren les tropes i es posa fi al bloqueig de Gaza, i la ministra israeliana d'Afers Estrangers, Tzipi Livni, ha assegurat que respondran qualsevol atac.

El representant del moviment islamista al Líban ha assegurat que Israel no ha aconseguit cap dels objectius que perseguia i que Hamas continuarà oposant resistència.

La proposta d'Egipte, en via morta


L'alto el foc unilateral ha disgustat també el govern egipci, que havia ofert una treva permanent a les dues parts. Els presidents egipci, Hosni Mubarak, i francès, Nicolas Sarkozy, han convocat per aquest diumenge una reunió internacional al balneari de Sharm al-Sheikh per parlar de la situació de Gaza i gestionar la fi del conflicte.

Entre d'altres, hi aniran els presidents José Luis Rodríguez Zapatero, Angela Merkel i Gordon Brown; el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, o el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas. Els Estats Units, Rússia i la Comissió Europea també hi enviaran representants.

Les xifres de l'horror

En tres setmanes d'ofensiva israeliana a la Franja de Gaza han mort més de 1.200 palestins, la majoria civils, i més de 5.000 persones han resultat ferides. Les dues últimes víctimes són dos nens d'una escola de l'ONU que ha estat bombardejada aquest mateix dissabte. Aquesta tarda, el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha condemnat l'atac. Les baixes en el bàndol israelià s'eleven a 13, de les quals 3 són civils, i els ferits són 200.
Anar al contingut