Jerusalem

Israel allibera 26 presos palestins hores abans de l'inici de les negociacions

Estaven condemnats per delictes anteriors als acords d'Oslo del 1993. El Suprem israelià ha donat el vistiplau després de desestimar el recurs de les associacions de víctimes, que rebutjaven l'alliberament perquè molts dels presos havien comès delictes de sang. Aquest gest del govern israelià es produeix unes hores abans que es reprenguin les negociacions amb els palestins, amb la mediació dels EUA.

RedaccióActualitzat
Israel ha deixat en llibertat els primers presos palestins que compleixen condemna per delictes anteriors als acords d'Oslo del 1993. En concret ha alliberat 26 persones, hores abans que comencin les converses de pau, que es reprenen aquest dimecres. El govern isreaelià s'ha compromès a posar en llibertat un total de 103 presoners mentre durin les negociacions.

Els presos alliberats complien condemna a la presó d'Ayalon, als afores de Tel Aviv, que han deixat enrere dins d'unes furgonetes. A fora, un petit grup d'activistes israelians han protestat pel seu alliberament.

I és que el Tribunal Suprem israelià ha donat llum verda a la posada en llibertat d'aquests presos, després de rebutjar els recursos presentats per associacions de víctimes del terrorisme. Diversos dels presos alliberats havien estat condemnats per aquests crims i complien llargues condemnes. Però la consideració que en tenen els palestins és que són lluitadors per la llibertat i argumenten que van ser condemnats en temps de conflicte, abans que les dues parts firmessin el primer acord de pau interí el 1994.

Celebracions a Gaza i Cisjordània

Per això, un cop les furgonetes han travessat els passos fronterers, els carrers palestins s'han convertit en una autèntica festa. Centenars de persones, entre elles molts familiars dels presos, han rebut els 26 compatriotes alliberats com a herois, després de més de dues dècades a la presó.  

"No puc descriure amb paraules el que sento en aquests moments. Però, és clar, estic feliç. Hem esperat aquest dia durant molt temps", ha explicat Mohammed Hamdiyeh, un dels presos alliberats.

15 dels presos alliberats han estat traslladats a la Franja de Gaza, i els 11 restants han arribat a Cisjordània, on han estat rebuts per Mahmud Abbas. Des de la Mukata -la seu governamental- el president de l'Autoritat Nacional Palestina ha reclamat la posada en llibertat dels 4.500 presos palestins que encara són en mans d'Israel.

Aquest gest d'Israel es produeix enmig d'unes esperançadores negociacions sota la mediació dels Estats Units, que han aconseguit asseure les dues parts a la mateixa taula després de tres anys. Sembla, però, que el govern de Benjamin Netanyahu en dóna una de freda i una de calenta. I és que, paral·lelament a l'alliberament de presos, Israel ha anunciat la construcció de 2.100 habitatges en territori ocupat, una mesura destinada a calmar la indignació dels sectors més radicals. La notícia ha indignat els palestins, que ho veuen com un intent d'Israel de boicotejar les converses abans de començar.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut