La comunitat jueva critica obertament la proposta islandesa
La comunitat jueva critica obertament la proposta islandesa
Reykjavík

La proposta d'Islàndia de prohibir la circumcisió a nens indigna jueus i musulmans

El projecte de llei, que seria pioner a Europa, genera crítiques entre jueus i musulmans, perquè diuen que afecta la llibertat religiosa

RedaccióActualitzat

Islàndia es planteja prohibir la circumcisió als nens. El Parlament del país escandinau debatrà un projecte de llei presentat per membres de cinc partits diferents que representen gairebé la meitat de la cambra. El projecte suggereix una pena de presó de sis anys per a qualsevol persona que faci una circumcisió que no sigui per raons mèdiques. Seria el primer país europeu que pren aquesta decisió.

Circumcidar les nenes ha estat il·legal a Islàndia des del 2005, però no hi ha cap mesura per als nens, ha dit la diputada del Partit Progressista, Silja Dögg Gunnarsdóttir, que ha presentat la iniciativa amb el suport de diversos polítics islandesos.

Líders religiosos de les comunitats jueva i musulmana -que practiquen aquest ritual- rebutgen el pla. Des del Congrés Jueu Europeu, el seu president, Moshe Kantor, demana respecte i tolerància, i remarca que no hi ha proves que la pràctica que vol prohibir Islàndia sigui nociva: "Aquesta proposta es fa des de la ignorància sobre la pràctica i el seu efecte en els nens, enlloc d'enviar un missatge de benvinguda als jueus que arriben a Islàndia."

L'imam del Centre Cultural Islàmic d'Islàndia, Ahmad Seddeeq, subratlla que el projecte de llei contradiu la llibertat religiosa, i fa aquesta reflexió: "La circumcisió s'ha practicat durant segles, està profundament arrelada a les tradicions culturals i religioses."

Sectors catòlics tampoc veuen amb bons ulls la proposta. El cardenal Reinhard Marx, president de l'Església Catòlica a la Unió Europea, considera que el projecte és "un atac perillós" a la llibertat religiosa. Afirma que "la criminalització de la circumcisió és una mesura molt greu que provoca una gran preocupació."

Els impulsors de la proposta al país nòrdic opinen que la llibertat de creença no té res a veure amb la iniciativa: "Tothom té dret a creure el que vulgui. Estem parlant dels drets dels nens, que estan per sobre del dret de creure", apunta Silja Dögg Gunnarsdóttir, que afegeix: Si Islàndia fa costat a això, crec que altres països seguiran l'exemple."

Anar al contingut