Irlanda vota si tomba una de les lleis de l'avortament més restrictives d'Europa

Els partidaris del "sí" defensen que les dones puguin avortar les dotze primeres setmanes

RedaccióActualitzat

Més de tres milions d'irlandesos estan cridats a les urnes aquest divendres per decidir en referèndum si se suavitza la llei de l'avortament, que, ara per ara, permet interrompre l'embaràs només quan la vida de la mare està en perill.

La llei de l'avortament d'Irlanda és una de les més restrictives d'Europa, superada només per la de Malta, que prohibeix l'avortament en tots els casos.

 

La reforma que es vol aprovar permetria a les dones interrompre l'embaràs dins de les dotze primeres setmanes de gestació.

Les enquestes indiquen un avantatge dels partidaris de reformar la llei, sobretot a les àrees urbanes.

La participació es preveu massiva i com que no es permet votar per correu, milers d'irlandesos que viuen fora del país s'han mobilitzat per viatjar i poder votar.

 

Els col·legis electorals han obert a les set del matí i tancaran a les deu de la nit.

Els resultats, però, no se sabran fins dissabte, dia que el recompte dels vots començarà a partir de les nou del matí.

 

El primer ministre, Leo Varadkar, s'ha mostrat confiat de la victòria del "sí" i ha demanat als votants que es posin en el lloc de les dones que s'enfronten a un embaràs no desitjat.

"No dono res per fet, però estic serenament confiat. Una alta participació, penso, afavorirà els partidaris del 'sí'."

 


Antecedents

Els irlandesos, de fet, decidiran si anul·len la vuitena esmena de la Constitució (plasmada en l'article 40.3.3), que equipara el dret a la vida del fetus amb el de la mare. D'aquesta manera, criminalitza l'avortament fins i tot en els casos de violació, incest, anomalia fetal o risc per a la salut de la mare.

El 2014, aquesta situació es va suavitzar amb l'aprovació de la llei de protecció de la vida durant l'embaràs, que permet avortar quan la vida de la mare està en risc.

 

Malgrat aquest canvi legislatiu, es calcula que unes 3.000 irlandeses viatgen cada any al Regne Unit per interrompre l'embaràs.

 

 

ARXIVAT A:
Avortament Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut