Dublin

Irlanda, primer país europeu que conclou el rescat, encara en plena crisi

És el primer país que ha conclòs formalment el seu multimilionari programa de rescat internacional i també el primer a sortir de l'empara del Fons Monetari Internacional, tot i que ho fa en una situació econòmica amb llums i ombres.

RedaccióActualitzat

El primer ministre irlandès, Enda Kenny, ha agraït els sacrificis fets pels ciutadans fins aquest diumenge, dia que passarà a la història com el primer que ha permès al govern de Dublín abandonar el rescat que va sol·licitar el 2010 a la Unió Europea i al Fons Monetari Internacional (FMI) per 85.000 milions d'euros.

"Aquest és un pas important, però no la fi en si mateixa. Les nostres vides no canviaran de la nit al dia", ha declarat Kenny en una intervenció televisada. Així, Irlanda es converteix formalment en el primer estat que ha conclòs el seu multimilionari programa de rescat internacional. Els altres països són Grècia, Portugal i Xipre.

El líder conservador ha destacat que la "paciència i resistència" dels irlandesos "han restaurat el nostre orgull nacional" i envia al món un "poderós missatge: Irlanda està lluitant".

La fi del rescat ha arribat, sí, però la situació econòmica actual planteja llums i ombres a parts iguals. Al contrari que Portugal i sobretot Grècia, el cas d'Irlanda ha estat elogiat per l'FMI com un exemple dels efectes positius de la institució que dirigeix Christine Lagarde. Irlanda es troba ara en una situació molt més forta que quan va començar el rescat i Dublín ja ha dit que els temps d'"emergència" han conclòs i que no sol·licitarà una línia de crèdit de precaució.

El rescat de la troica (BCE, FMI i Comissió Europea) per una suma total de 85.000 milions de dòlars (114.000 milions d'euros) i una durada de tres anys, es va produir en resposta al mal estat del sector bancari del país per la seva excessiva exposició a la bombolla immobiliària. No obstant això, alguns analistes mostren reserva i cautela davant el suposat caràcter exemplar del cas irlandès. "No hi ha gaire base per a la satisfacció. Irlanda va sofrir de manera enorme per l'avarícia dels seus bancs i la mala supervisió del Banc Central Europeu (BCE) i l'FMI. Irlanda tenia un sistema econòmic i legal que funcionava millor que Portugal, abans de la crisi, i això l'ha permès travessar-la de millor", ha indicat Dean Baker, codirector del Center For Economic Policy Research. Per això, Baker subratlla que si es mesura l'"èxit" irlandès per la seva capacitat de pagar el seu deute, llavors "sí que ho és". Però si la pregunta és si aquest ha estat realment un èxit per a la població, llavors, "la resposta inequívocament és un 'no'".

Les previsions de l'FMI assenyalen que l'economia irlandesa serà encara en el 2018 un 5 per cent més petita que el 2007. El deute públic actual és del 124% del PIB i l'atur està encara per sobre del 12%. A més, no es preveu que el producte interior brut reprengui un ritme d'expansió sostingut fins al 2018. La recuperació serà molt lenta. Però des de l'FMI es manté, potser amb més desig que convicció, que el cas irlandès prova l'eficàcia de les recomanacions fetes des de Washington.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut