Un home amb mascareta passa per davant d'un pub tancat a Dublín (Reuters / Clodagh Kilcoyne)
Un home amb mascareta passa per davant d'un pub tancat a Dublín (Reuters / Clodagh Kilcoyne)

Irlanda, primer estat europeu que torna a confinar la població

Durant les properes sis setmanes, tancaran bars i restaurants, però les escoles i llars d'infants continuaran obertes

Actualitzat

El govern irlandès ha decretat aquest dilluns la màxima alerta del pla contra el coronavirus, que insta la ciutadania a quedar-se a casa. A partir d'aquest dijous i durant les pròximes sis setmanes, s'insta la ciutadania a quedar-se a casa i es tancaran els bars, restaurants i comerços no essencials. En canvi, es mantindran obertes les escoles i les llars d'infants.

Irlanda és el primer estat de la Unió Europea que torna a confinar la ciutadania. Aquest segon confinament, però, és menys estricte del que hi va haver en la primera onada de la pandèmia. El govern de Dublín preveu anar rebaixant les restriccions cap a principis de desembre per poder intentar donar una treva a l'economia del país de cara a Nadal i poder celebrar les festes, tal com ha remarcat el primer ministre, Michael Martin:

"Si unim els esforços durant les properes sis setmanes, tindrem la possibilitat de celebrar Nadal correctament"

 

Prohibició de desplaçar-se més de 5 quilòmetres

Amb les noves restriccions, els bars i restaurants només oferiran menjar per emportar-se i es prohibiran totes les reunions familiars. No es permetran les visites a altres domicilis i els desplaçaments no essencials, com passejos o sortides per fer exercici, es limitaran a un radi de cinc quilòmetres.

Els ciutadans només podran sortir dels comtats on viuen per treballar, estudiar o per "altres moviments essencials", tot i que el govern recomana que es faci teletreball sempre que sigui possible.

Pel que fa als centres escolars, continuaran funcionant perquè, segons el primer ministre, la formació dels joves no pot ser una víctima de la pandèmia:

"No podem permetre, i no permetrem, que el futur dels infants i joves sigui una altra víctima d'aquesta malaltia"

 

Un carrer buit a la ciutat irlandesa de Galway
Un carrer buit a la ciutat irlandesa de Galway (Reuters / Clodagh Kilcoyne)

 

Des del primer confinament, el grau de compliment de la ciutadania ha estat la clau de l'èxit de les restriccions decidides pel govern de Dublín. En cap moment, les autoritats no han implantat mecanismes legals per multar els infractors. Aquest cop, però, l'executiu ha confirmat que està ultimant un paquet legislatiu d'emergència per imposar sancions durant aquest segon confinament.

Les restriccions a Irlanda, però, són més suaus que les que ha anunciat aquest dilluns el País de Gal·les. Els ciutadans hauran de teletreballar quan sigui possible, només podran sortir de casa per allò imprescindible, no podran reunir-se amb membres d'altres llars i les escoles tancaran durant una setmana. El primer ministre gal·lès, Mark Drakeford, ha assenyalat que l'objectiu és guanyar temps per evitar que la sanitat es col·lapsi.

 

Més de 50.000 positius

A principis d'octubre, l'executiu de Dublín, una coalició entre centristes, democristians i verds, va situar l'alarma a nivell 3, en contra de les recomanacions del comitè d'experts sanitaris, que demanava elevar-lo fins al 5, el més alt. Des d'aleshores, tres comtats del país han passat a nivell 4, els que limiten amb Irlanda del Nord, on les autoritats van ordenar la setmana passada el tancament de pubs, restaurants i comerços durant quatre setmanes i el de les escoles durant dues setmanes.

L'increment de casos que hi ha hagut l'última setmana ha obligat el govern a fer cas de les recomanacions dels assessors sanitaris i decretar la màxima alerta. Les últimes xifres, conegudes aquest dilluns, indiquen que el nombre de contagis s'ha enfilat fins a 50.993, amb més d'un miler les últimes 24 hores. Des de l'inici de la pandèmia, a Irlanda han mort 1.852 persones amb Covid-19.

 

Un carrer de Dublín, desert aquest dilluns
Un carrer de Dublín, desert aquest dilluns (EFE / Aidan Crawley)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut