El jove, que tenia 19 anys, va resultar ferit al carrer Fusteria de Barcelona, a l'alçada de l'edifici de Correus de Via Laietana (CCMA)

Irídia assenyala l'agent dels Mossos responsable de la pèrdua d'un testicle d'un manifestant

L'entitat de drets humans critica que la investigació interna dels Mossos no pogués identificar l'escopeter que va disparar el projectil de foam

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Roger Rovira

Periodista de la secció de Societat de TV3 especialitzat en tribunals

@RogRovi
Actualitzat

Cinc anys després de les protestes que es van fer el 2018 a Barcelona per la celebració del Consell de Ministres, un informe fet per Irídia identifica l'escopeter dels Mossos que va ferir un manifestant. Es tracta d'un noi --aleshores de 19 anys-- que va resultar ferit al carrer Fusteria de Barcelona, a l'alçada de l'edifici de Correus de Via Laietana.

La víctima va acabar perdent un testicle a conseqüència de l'impacte d'un projectil de foam disparat per una llançadora dels Mossos. Un cas que investiga el jutjat d'instrucció 14 de Barcelona, en què hi ha imputats els escopeters dels Mossos que estaven a la zona en el moment dels fets. Es tracta de 5 agents que van anar a declarar davant del jutge i cap d'ells es va identificar com l'autor del tret.


Què diu l'informe pericial d'Irídia que identifica l'escopeter?

El cas, que porten els advocats de l'entitat en defensa dels drets humans Irídia, s'espera que ara tingui un nou impuls gràcies a l'informe pericial fet per l'entitat.

D'acord amb les gravacions aportades a la causa, com vídeos gravats per periodistes, per manifestants i gravacions dels mateixos mossos, s'identifica a l'agent antiavalots amb número d'operatiu policial --NOP D204A9784-- com el responsable del tret que va provocar la pèrdua d'un testicle a un manifestant.

En aquest document --que Irídia ha portat al jutjat i que TV3 ha pogut consultar-- s'identifica amb fotografies el moment en què l'agent dispara i també, a continuació, com un dels manifestants resulta ferit mentre d'altres el volen socórrer.

 

Denuncien que els mecanismes de control policial no funcionen

Durant els 5 anys d'investigació, el jutjat ha demanat als Mossos i al Departament d'Interior que identifiqués l'escopeter que va fer el tret. Un fet, però que no ha estat possible en la investigació interna feta per la Divisió d'Assumptes Interns dels Mossos, la DAI.

Segons Irídia, en l'informe aportat per la DAI no s'assenyala l'escopeter responsable, només s'identifica els agents que estaven sobre el terreny.

Un fet que l'advocada i coordinadora d'Irídia, Sònia Olivella Salude, critica: "Com és possible que existint una investigació interna, una de penal, la identificació dels 5 agents escopeters, imatges gravades amb so del moment, no s'hagi pogut identificar l'agent fins que no hem intervingut la societat civil? La resposta la tenim i fa molts anys que Irídia, i altres entitats, l'estem donant, i és que els mecanismes interns de control policial no funcionen."

Retirar els projectils de foam com a objectiu final

A la compareixença de premsa feta aquest matí per anunciar la identificació de l'escopeter també hi ha assistit la portaveu d'Amnistia Internacional Catalunya, Júlia Pérez, i el portaveu de Stop Bales de Goma, Carles Guillot.

Totes les entitats demanen la retirada dels projectils del foam de l'armament dels mossos antiavalots, i es queixen de les irregularitats del protocol actual dels Mossos.

També exigeixen al Departament d'Interior que retiri els projectils de foam de llarga distància i més lesius, tal com va recomanar la Comissió del Model Policial que es va fer al Parlament de Catalunya.

ARXIVAT A:
PolicialProcés català
Anar al contingut