Irene Lozano denuncia a Le Monde la "desinformació orquestrada" de l'independentisme (EFE)
La secretària d'estat de l'Espanya Global, Irene Lozano, en una imatge d'arxiu (EFE)

Irene Lozano denuncia a Le Monde la "desinformació orquestrada" de l'independentisme

L'article de la secretària d'estat de l'Espanya Global és la resposta al manifest de 41 senadors francesos

Josep Maria CampsActualitzat

La secretària d'estat de l'Espanya Global, Irene Lozano, ha afirmat en un article al diari francès Le Monde que "la desinformació orquestrada" per l'independentisme català és "una amenaça per a la democràcia espanyola."

L'article, publicat a la secció d'"Idees" del diari, rebat els arguments dels 41 senadors francesos que la setmana passada van reclamar que França i la Unió Europea "intervinguin per defensar els drets fonamentals" a Catalunya.

 

"Cap a la desestabilització de qualsevol projecte europeu"

Lozano centra el seu text a insistir que els líders independentistes fan servir "notícies falses" per "distorsionar la realitat" i "dividir la societat".

També assegura que el judici als líders independentistes té "totes les garanties necessàries", i que ni Amnistia Internacional ni Human Rights Watch "certifiquen" que hi hagi "presos d'opinió" a Espanya.

L'objectiu final dels independentistes seria, segons Lozano, "desestabilitzar" Europa:

"De fet, la crisi catalana és un problema per a Europa, que mostra de nou com la desinformació travessa les fronteres. El seu objectiu és crear desconfiança cap a les institucions democràtiques i entre els socis europeus com a primer pas cap a la desestabilització de qualsevol projecte europeu."

 

El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, amb Irene Lozano, en una imatge d'arxiu (EFE)

 

Rebat un article de Junqueras i Bosch

A més del manifest dels senadors, la secretària d'estat nomenada per Josep Borrell també desautoritza un article publicat per Oriol Junqueras i Alfred Bosch a la mateixa secció d'aquest diari francès fa tres setmanes, en què qualificaven el judici del procés com "un error històric".

Lozano els acusa d'haver omès "dades i fets" en l'article per bastir "un conte heroic, el relat de David contra Goliat", però que és una ficció:

"No és més que un nou episodi de la crisi de la racionalitat que sacseja les aigües de la política europea."

 

"Dues realitats paral·leles"

La secretària d'estat recorda que els partits independentistes no han passat mai del 50% dels vots en cap cita electoral, i assegura que "la desinformació ha destruït el consens sobre allò real":

"El que ha passat a Catalunya mostra que les accions de desinformació, com les del govern regional català, que controla els mitjans públics locals, acaben per fer sorgir dues realitats paral·leles."

Lozano també nega que existeixi el dret d'autodeterminació, tret de "les situacions de descolonització", i atribueix a l'independentisme la voluntat "d'aixecar noves fronteres entre europeus".


Carlos Lesmes i el govern de França

El manifest dels 41 senadors francesos va ser qualificat d'"inadmissible" per part de l'encara president del CGPJ i del Tribunal Suprem espanyols, Carlos Lesmes, que va enviar una carta de queixa al president del Senat francès.

També el govern francès va reaccionar al manifest dels senadors, amb una carta de suport a "les autoritats espanyoles", que considera capaces de "liderar un diàleg polític calmat, respectuós de la legalitat constitucional i de l'estat de dret."

 

 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
Anar al contingut