Girona

Iolanda Batallé guanya el 46è Prudenci Bertrana amb la història d'una esposa que descobreix el desig amb un desconegut

L'escriptora, editora i periodista s'emporta el principal guardó amb "Faré tot el que tu vulguis", la història d'una dona atrapada en un matrimoni convencional des de fa 20 anys que descobreix el desig de la mà d'un desconegut que coneix a l'aeroport. Martí Domínguez guanya el Carles Rahola d'assaig, i Blaumut, el Cerverí a lletra de cançó.

RedaccióActualitzat
L'escriptora, editora i periodista Iolanda Batallé ha guanyat el 46è Prudenci Bertrana amb "Faré tot el que tu vulguis", la història d'una dona atrapada en un matrimoni convencional des de fa 20 anys que descobreix el desig de la mà d'un desconegut que coneix a l'aeroport. Aquest any, el premi s'ha reduït dels 42.000 als 30.000 euros i la novel·la es publicarà al novembre. Martí Domínguez ha guanyat el Carles Rahola d'assaig; Jaume Boquet, el Miquel de Palol de Poesia, i David Cirici -que el 2011 va guanyar el Betrana- repeteix ara amb el Ramon Muntaner de literatura juvenil.

Aquesta nit, a l'Auditori de Girona, s'ha fet l'entrega dels Premis Literaris de Girona. Iolanda Batallé s'ha endut el principal guardó amb una història on el sexe, la passió i el desig són protagonistes. "Aquesta dona es troba de sobte transportada al món de la passió i fent coses que mai hauria pensat", ha explicat Batallé. La guanyadora, de 41 anys, és nascuda a Barcelona, però ha tingut durant molts anys lligams amb Girona i el Baix Empordà, on ha viscut i treballat. Per això, aquesta nit s'ha mostrat molt contenta d'haver estat l'escollida pel jurat amb una novel·la en la que ha estat treballant durant tres anys. A aquest premi, hi aspiraven 36 novel·les, dues més que en l'edició anterior.

David Cirici repeteix, ara amb literatura juvenil

David Cirici havia guanyat anteriorment dos guardons als Premis Literaris de Girona. El primer, el Ramon Muntaner de literatura juvenil (1986), amb "L'esquelet de la balena", del qual s'han fet més de 25 edicions, i fa només dos anys es va endur el Prudenci Bertrana, amb "I el món gira".

Cirici ha tornat a recollir un premi a Girona, novament amb una novel·la adreçada als joves, que es titula "Princeses i salvatges" (títol no definitiu). L'autor ha explicat que la història arrenca en una "escola automàtica" només per a noies. Després de la destrucció de l'escola, han de sortir a enfrontar-se amb el món exterior, que és "agressiu".

Premi a poemes de Jaume Bosquet

Jaume Boquet, nascut a Salt, el 1956, és professor de llengua catalana i literatura a l'IES la Garrotxa d'Olot. Ha guanyat el Miquel de Palol de Poesia amb "Transvasament". Segons ha explicat, el llibre de poemes el va començar a escriure al 2009 i el va acabar tres anys més tard. 
Els temes sobre els quals parlen els textos són la idea que no som individus aïllats, sinó que formem part d'estructures i cossos superiors, ja sigui la humanitat o la vida mateixa, i també sobre el concepte del mal.

Un assaig d'homenatge al poeta Lucreci

Martí Domínguez (Madrid, 1966) és escriptor, articulista i doctor en Biologia i no és la primera vegada que s'endú un premi. El 1999 va ser guardonat amb el Prudenci Bertrana de novel·la per "El secret de Goethe" i ara repeteix amb un assaig que és un "homenatge" al poeta i filòsof llatí Titus Lucretius Caro, titulat "El somni de Lucreci".

L'assaig recupera la història d'un dels grans poemes de Lucreci, "Sobre la naturalesa", que inspiraria alguns dels principals pensadors dels segles que vindrien.

Blaumut i Espriu

Aprofitant l'any Espriu, la Fundació Prudenci Bertrana va decidir que aquest any el Premi Cerverí a lletra de cançó en català s'especialitzés només en textos musicats del poeta. La idea va tenir molt bona rebuda i se'n van presentar 49 propostes. El premi, que no té dotació, ha recaigut en el grup Blaumut, que va musicar el text "I beg your pardon" per al disc "Amb música ho escoltaries potser millor".

El premi d'espais digitals, ex aequo

El 13è Premi Lletra d'espais digitals de literatura catalana s'ha entregat ex aequo entre un projecte per digitalitzar el fons de Pere Calders de la Biblioteca d'Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el projecte 'Nise' de l'Institut de Llengua Catalana i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona (UdG)

El projecte de la UAB consisteix en la digitalització de tot el fons personal que Pere Calders va donar a la Universitat.
Anar al contingut